Bolso-Habitilacao

President Bolsonaro overhandigde vandaag persoonlijk het nieuwe project m.b.t. het Braziliaanse rijbewijs aan Kamervoorzitter Rodrigo Maia (foto). Het project wijzigt de bestaande regels voor het bekomen en de intrekking van het begeerde groene kaartje, in Brazilië bekend als “Habitilação”, voluit “Carteira Nacional de Habitilação”, of in de volksmond “Carteira de Motorista”. De tekst verhoogt de geldigheidsduur van vijf naar tien jaren. Het aantal strafpunten dat leidt tot de intrekking van de ‘Habitilação’ gaat van 20 naar 40 punten.

Bolsonaro legde uit dat de tekst de exclusiviteit wegneemt van Detran (Departamento Nacional de Trânsito) om medische examens af te nemen van kandidaat bestuurders, ofwel van bestuurders die hun rijbewijs willen vernieuwen: “Het lijkt een eenvoudig project, maar wel met gevolgen voor iedereen omdat vrijwel iedereen bestuurder is van een voertuig. Na de goedkeuring van dit project zal eender welke dokter een attest kunnen afleveren voor de kandidaat bestuurder”.

Ook de Kamervoorzitter verdedigde het project en zei dat het om een belangrijke maatregel ging omdat hiermee ook taxichauffeurs en vrachtwagenbestuurders geholpen worden, mensen die afhankelijk zijn van het bekomen van een rijbewijs om hun beroep uit te oefenen.

Minister van Infrastructuur Tarcísio Gomes de Freitas legde uit dat het project voornamelijk bedoeld is om het leven van de Braziliaanse burgers te vereenvoudigen, en om de bureaucratie van de overheid wat draaglijker te maken. Hij is ook voorstander van een actualisering van de wegcode. Volgens hem slaagt het orgaan (Detran) er niet in om de processen te verwerken die leiden naar een intrekking van een rijbewijs: “Het is erg makkelijk geworden om een rijbewijs te verliezen, dat werkt niet meer. Het is ook zinloos om de bestuurders iedere vijf jaar op te roepen voor een medische onderzoek wanneer de cijfers aantonen dat de verwachtingen verbeterden”.

De verlenging van de geldigheid van het rijbewijs van vijf naar tien jaren geldt voor de bestuurders tot 55 jaar. 65-plussers zullen hun rijbewijs moeten vernieuwen na vijf jaren i.p.v. 2 en half jaar.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil