Ney-Mar

De beschuldiging van verkrachting tegen de Braziliaanse topvoetballer Neymar kende een enorme repercussie in de binnen- en buitenlandse pers. Nadat de vrouw in kwestie een B.O. liet opmaken (Boletim de Ocorrência – de officiële registratie van een aanklacht bij de politie) in São Paulo werd de cirkel rond de voetballers in het trainingscentrum Granja Comary in Teresópolis nog meer afgesloten. De CBF (Confederação Brasileira de Futebol) hult zich in stilte. Ook trainer Tite zwijgt in alle talen. Hij zou vandaag een persconferentie geven. Het is op dit moment niet duidelijk welke de impact zal zijn op de beschuldiging voor de Braziliaanse selectie die er nu al gespannen bijloopt, dit omwille van de 46ste editie van Copa América (Zuid-Amerikaans voetbaltoernooi dat wordt georganiseerd door de continentale voetbalconfederatie CONMEBOL) die deze keer in Brazilië plaatsvindt.

Neymar wordt gesteund door zijn team, maar krijgt veel kritiek over zich heen door de Braziliaanse pers. Columnist Robson Morelli (Estadão) schreef er het volgende over:

Neymar is verloren en misschien is het tijd geworden om uit de Braziliaanse selectie te stappen opdat hij weer orde kan brengen in zijn leven, de problemen oplossen die hem omringen, voor zijn gezondheid en zijn toekomst zorgen. Zowat alles in zijn persoonlijk- en beroepsleven lijkt uit de context gerukt van zijn bekendheid, en van wat er van hem verwacht wordt als de beste voetballer van Brazilië. De jongste gebeurtenissen zijn angstwekkend, ook al zijn ze vooralsnog in nevels gehuld. Het moet benadrukt worden dat hier geen intentie bestaat om hem te beschuldigen, nog minder te veroordelen. Blijft over: de feiten, twee in werkelijkheid.

Het eerste feit is de formele beschuldiging dat hij een Braziliaanse vrouw zou verkracht hebben in Parijs. Het tweede: een bezoek van de burgerlijke politie van Rio de Janeiro aan Granja Comary om Neymar ervan in te lichten dat hij het voorwerp is van een onderzoek omdat hij intieme foto’s van een vrouw zou gedeeld hebben op het internet, dezelfde vrouw die hem van verkrachting beschuldigd.

Neymar beleeft momenteel een heuse nachtmerrie. Het gaat er niet meer over de mogelijkheid om uit de selectie gezet te worden, een tijdlang niet meer te mogen voetballen of zelfs van team te wisselen. Het gaat ook niet meer om een straf omdat hij een supporter aanviel in Frankrijk, en ook niet om belastingontduiking of over inbeslagnemingen van de federale politie. Dat is allemaal klein zeer, vergeleken met de beschuldiging van verkrachting, waartegen hij zich zo goed als zeker gerechtelijk zal moeten verdedigen. Er is de B.O., geregistreerd in São Paulo (de vrouw diende ook foto’s in bij de politie), en de bekentenis van Neymar’s vader dat zijn zoon de vrouw wel degelijk ontmoette in een hotelkamer in Parijs. Tenslotte zijn er ook de beelden, gemaakt door de speler binnen de vier muren van die kamer, en door hem zelf verspreid via het internet. Dit alles zal gerechtelijk beoordeeld worden tot er een conclusie is. Hoe het ook zij, Neymar zal zijn voetbalschoenen weer moeten uittrekken en plaatsnemen in de beklaagdenbank, zelfs als er geen bewijzen zijn.

In een dergelijk klimaat zal het moeilijk zijn om verder deel uit te maken van de Braziliaanse selectie in de Copa América. Hij zal zich niet kunnen focussen op deze, voor Brazilië, belangrijke competitie na de sequentie van gebeurtenissen in zijn nadeel, ondanks de steun van zijn team en van trainer Tite. Na iedere verloren bal op het voetbalveld zal hij aangevallen worden door de supporters. Hem laten blijven in Teresópolis is ook geen oplossing: hij zal blootgesteld worden aan het oordeel van het publiek, zeker in deze tijden waar iedereen via de sociale media zijn zegje doet en meent de waarheid in pacht te hebben.

Het volledige artikel vindt u hier.

Foto: Gustavo Gomes - Agência Brasil