Bolso-Bic

Het balpennenmerk Bic zal niet ongelukkig zijn met de gratis reclame, verschaft door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro die er prat op gaat dat hij alle officiële documenten met een “caneta Bic” ondertekent i.p.v. een of andere peperdure Montblanc/Waterman/Parker/…, u kiest maar. In een toespraak gisterenavond zei hij dat hij over meer macht beschikte dan Kamervoorzitter Rodrigo Maia.

“Ik zei tegen hem: ‘Maia, met mijn balpen beschik ik over meer macht dan jullie, ondanks dat jullie de wetten opmaken’. Ik heb de macht om decreten uit te geven, uiteraard goed gefundeerde decreten. Ik sprak met hem over de baai van Angra dos Reis, een papieren droom die we met een Bic balpen gaan realiseren, een decreet uit 1988 omkerend, destijds getekend onder de regering Sarney”. Dat decreet maakte van die regio een beschermd gebied, bekend als de ‘Estação Ecológica de Tamoios’.

Bolsonaro verdedigde een grotere deregulering van de Braziliaanse economie en voegde eraan toe dat het niet hinderen al een stap in de goede richting is. Volgens de president bestaan er een overdreven aantal normen die in de weg staan van investeringen: “Wat ik kan aanbieden is een grotere deregularisatie. Er bestaan erg veel decreten in Brazilië. Een Bic maakt snel een komaf met al die problemen. Onlangs nam ik kennis van het enorme aantal normen bij de Receita Federal (fiscus) waarvan een groot deel gewoon nutteloos is en meteen kan afgeschaft worden. Dergelijke normen dienen enkel maar opdat enkelingen ze kunnen gebruiken voor eigen doeleinden, en om in de weg te staan van iemand die wil produceren”.

Bolsonaro haalde hierbij het voorbeeld aan van een ondernemer uit Paraná die een toelating nodig had van Funai (Fundação Nacional do Índio – orgaan voor de inheemse bevolking) om een containerterminal te bouwen. Volgens de president hoort dit bij het soort problemen die in zijn regering niet meer zullen voorkomen.

Bolso-Balloons

Kamervoorzitter Maia maakte inmiddels duidelijk dat hij niet opgezet was met de aanwezigheid van enkele ministers, gisterenmorgen bij de ontmoeting tussen hem, Senaatsvoorzitter Alcolumbre en STF-voorzitter Dias Toffoli, en de president die hen had uitgenodigd voor het ontbijt in het presidentiële paleis (Palácio do Planalto). Hij zei ook dat de ontmoeting geen enkele vooruitgang veroorzaakte in de onderlinge verhoudingen tussen de drie machten.

Na de manifestaties van de voorbije zondag in het voordeel van de regering, erkent Maia dat de visie van de regering en de manifestanten m.b.t. het idee “de centrumpartijen willen postjes pakken” goed uitgebuit werd. De gebeurtenissen versterken enkel het idee van de Kamervoorzitter dat de regering niet te vertrouwen is. Anderzijds wil Maia niet publiekelijk ingaan op de provocaties van Bolsonaro en zijn rechtse aanhangers op de sociale media. Hij wil zich wel inzetten voor de goedkeuring van de hervorming van de pensioenen, en de economie. De manifestaties bestempelt hij als “democratisch”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Marcos Corrêa - PR