Augusto-Heleno-Villas-Boas

Brazilië Nieuws had het al enkele malen over Olavo de Carvalho, de 72-jarige extreemrechtse astroloog, filosoof, schrijver die vanuit zijn ivoren torentje in Richmond – Virginia vrijwel dagelijks aanvallen doet op de militaire vleugel in de regering Bolsonaro. Hij vindt dat de generaals te soft zijn en beschouwt hen als verraders van het rechtse gedachtegoed die vroeg of laat Bolsonaro van zijn troon willen stoten om er vicepresident Hamilton Mourão (ook een reserve generaal) op te zetten.

Gisteren was het weer koekenbak. Nadat hij vorige week een nieuwe aanval lanceerde op generaal Santos Cruz, minister van het secretariaat van de regering, kwam er een antwoord van generaal Eduardo Villas Bôas (67). Deze laatste was commandant van de Braziliaanse strijdkrachten van 2015 tot 2019 waar hij erg veel respect genoot. Villas Bôas lijdt aan ALS (Amyotrofe laterale sclerose, een zeldzame en ongeneeslijke aandoening waardoor hij nu in een rolstoel zit – foto boven). Op dit ogenblik behoort hij tot de reserve en is de speciale raadgever van minister (generaal) Augusto Heleno die het kabinet van institutionele veiligheid onder zijn verantwoordelijkheid heeft. Villas Bôas plaatste een antwoord op de sociale media waarin hij Olavo de Carvalho bestempelde als een “Trotski van rechts” die niets bijdraagt bij het zoeken naar concrete oplossingen voor Brazilië.

Olavo kaatste gisteren de bal terug: “Er zijn dingen die ik nooit wenste te zien, maar ik zie het nu gebeuren. Het ergste zijn die hoge militaire officieren die zich op hun tenen getrapt voelen door mijn beweringen die ze niet kunnen betwisten, en dan maar wegkruipen achter de rug van een zieke in een rolstoel”. De filosoof ging nog een stapje verder en viel de leider van de arbeiderspartij aan: “Zelfs Lula zou er niet in slagen om zo laag-bij-de-gronds te zijn”.

De president probeerde de vechthanen te sussen door te zeggen: “Dit heeft niets te maken met generaal Villas Bôas, hij is iemand waar ik veel respect voor heb. En ik blijf bewondering opbrengen voor Olavo”.

In de Senaat

Diverse senatoren van verschillende politieke partijen verdedigen generaal Villas Bôas en geven kritiek op de ultrarechtse ideologie van goeroe Olavo de Carvalho. Senator Otto Alencar (PSD): “De regering heeft veel brandblussers nodig; iedere dag ontstaat er ergens wel een brand”. Hij voegde eraan toe dat Olavo hierbij de voornaamste brandstichter is. Omar Aziz (PSD) verdedigde de generaals Villas Bôas en Augusto Heleno: “Ik zie een Braziliaanse onderdaan die elders leeft en niet vertrouwd is met de dagelijkse gang van zaken in zijn land. Als hij verdiensten heeft, dan ken ik ze nog niet. Maar ik kan wel zeggen dat ik samenwerkte met de generaals Villas Bôas en Augusto Heleno, twee grote Brazilianen, evenwichtig, democraten die dat evenwicht altijd wisten te bewaren”.

Mara Gabrilli (PSDB), zelf een rolstoelpatiënt, zei dat een rolstoel geen gevangenis is en dat de generaal (Villas Bôas) een voorbeeld is van grootheid, helder denken en productiviteit. Over Olavo: “Hij leeft in een mentale cel”.

Kátia Abreu (PDT): “Olavo leeft in een andere wereld en hij mag de strijdkrachten niet demoraliseren met vloeken en scheldwoorden. Het gaat niet om de strijdkrachten van Bolsonaro, het gaat om de strijdkrachten van de Brazilianen en wij kunnen een dergelijke houding van de president van de republiek niet tolereren, ook niet van een burger die aan de andere kant van de wereld woont. Olavo blaast de dingen op, hij weet niet waar hij mee speelt. Deze regering kent de strijdkrachten niet. Iedereen heeft zijn trots maar ook zijn limieten”.

Plino Valério (PSDB): “Wanneer deze astroloog de sterren leest, dan leest hij verkeerd en beledigt hij generaal Villas Bôas. Dit kan niet ongestraft blijven. Als dit individu meent dat hij een correcte mens als onze Villas Bôas mag aanvallen, dan denkt hij vast ook dat zich andere dingen kan permitteren”.

Het onderwerp kwam ter sprake voor het ganse ‘plenário’ in de Senaat waar Villas Bôas verdedigd werd door o.m. Randolfe Rodrigues (Rede-AP), Lasier Martins (Podemos-RS), Jorge Kakuru (PSB-GO), Telmário Mota (PROS-RR) en Paulo Paim (PT-RS).

Bronnen: Último Segundo 1 (IG) Último Segundo 2 (IG) – Estadão – Agência O Globo

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil