Armas

Wil u dit stukje lezen met een passende muzikale begeleiding, klik dan eerst op de startknop van het clipje hieronder. Het decreet 9.785, dinsdag ondertekend door president Bolsonaro, verscheen vandaag in het Braziliaanse staatsblad DOU. Het decreet vergemakkelijkt het dragen van vuurwapens voor een reeks beroepen, en niet alleen meer voor jagers, sportieve schutters, verzamelaars en militairen. De wetgevende raad van de Kamer gaat bestuderen of het decreet voldoet aan de grondwet. Kamervoorzitter Rodrigo Maia zegt dat dit normaal is: “Elk presidentiële decreet wordt geanalyseerd op de constitutionaliteit”, zo zegt hij.

De lijst van de professionals die voortaan ook met een (geladen) vuurwapen mogen rondlopen: advocaten, rurale bewoners, perslui die politionele acties volgen, leden van de voogdijraad, vrachtwagenbestuurders, professionals uit het sociale onderwijssysteem, politici, administratieve medewerkers van strafinstellingen e.a. De volledige lijst vindt u hier.

Wapenbezitters mogen nu ook 1.000 hulzen/jaar aankopen i.p.v. (voordien) 50.

Niet iedereen is het eens met de nieuwe regelgeving. Volgens veiligheidsexpert en professor aan de stichting Getúlio Vargas (FGV) Rafel Alcadipani wordt het bestaande ontwapeningsstatuut overhoop gehaald en zal het decreet van Brazilië een soort “Bang Bang Tropical” maken. Anderen, zoals Bene Barbosa, voorzitter van de beweging Viva Brasil, vinden dat dit een “enorme vooruitgang” betekent op het vlak van “volledige vrijheid van verdediging”.

Alcadipani: “Het nieuwe decreet vergemakkelijkt het roven van wapens door misdadigers. Vele goed getrainde politieagenten kwamen hierdoor al om het leven. Stelt u voor hoe het zal worden voor mensen die niet getraind werden. Brazilië wordt een Bang Bang Tropical!”

Zangeres Cher met de rock-versie van Bang Bang:

Bron 1Bron 2

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil