Burger-King

De bekende fastfood keten Burger King ironiseerde het optreden van president Bolsonaro die in de loop van de maand april een promotiefilmpje van de overheidsbank Banco do Brasil liet intrekken. Die opname ging voornamelijk over de diversiteit en was voornamelijk gericht op jongeren. Zwarte en blanke acteurs gaven die diversiteit weer, kaal of met lange haren, kleurrijke kledij e.d. meer. De bank onderging in de laatste jaren een proces van digitalisering en verminderde het aantal agentschappen. Het filmpje was bedoeld om jongere klanten aan te trekken.

Burger King reageerde op het ingrijpen van de president en deed een oproep via de sociale media waarin mensen gezocht worden “die deelnamen aan een publicitaire campagne van een bank die recentelijk werd gecensureerd. Iedereen is toegelaten: mannen, vrouwen, hetero, homoseksuelen, trans, zwarten, blanken, jong of oud”.

Bolsonaro verdedigde zijn ingrijpen via Twitter: “Ieder privé bedrijf heeft het recht en de vrijheid om waardes en ideologieën te promoveren die hen goeddunkt. Het publiek beslist voor zichzelf. Ontoelaatbaar is het gebruik van het geld van de belastingbetalers voor dergelijke campagnes. Het gaat niet om censuur, het gaat om respect voor de Braziliaanse bevolking”.

De hashtag #BoicoteBurgerKing was gisteren de meestgebruikte op Twitter. Aanhangers van Bolsonaro gaven kritiek op het bedrijf. Burger King staat bekend voor zijn steun aan de diversiteit.

BB-Vetado

Nadat de Banco de Brasil het filmpje lanceerde, belde Bolsonaro naar Rubem Novaes, de voorzitter van de bank. Novaes ging ermee akkoord om het filmpje in te trekken. Bolsonaro zei tegen de pers dat het de president is die de leiding van de bank in kwestie benoemt, en “dat daar verder niets meer over gezegd moet worden”: “De algemene visie is gewijzigd. Het volk wil respect voor de familie, niemand wil een minderheid vervolgen. En wij wensen niet dat het overheidsgeld op een dergelijke manier gebruikt wordt. Dat strookt niet met mijn opvattingen, jullie weten dat”, aldus Bolsonaro.

Bron

Illustraties: Twitter / YouTube