Greve-Caminhoneiros

Een jaar na de staking van de vrachtvervoerders, komt er een nieuwe dreiging van de sector die toen het land lam legde, dit door de aankondiging van Petrobras dat de prijs van de diesel zal stijgen. Daarnaast heerst er ontevredenheid omdat de federale regering zijn beloftes niet waarmaakt.

Petrobras liet gisteren weten dat het om een verhoging gaat van 2,56%. Vertegenwoordigers van de transportsector zeggen dat het tegenhouden van een nieuwe nationale staking alsmaar moeilijker wordt.

De aangekondigde prijsverhoging vormt op dit moment het meest besproken onderwerp in de Whatsapp groep ‘Comando Nacional do Transporte’ waar de leiders uit de sector van gedachten wisselen over de onderwerpen die hen aanbelangen. De verontwaardiging is zo groot dat een deel van die leiders pleit voor een blokkering van de nationale wegen, net zoals vorig jaar in mei. Meer gematigde afgevaardigden stellen voor om een konvooi te organiseren naar de hoofdstad Brasília en om de parking van het bekende voetbalstadion Mané Garrincha te bezetten, aldus de regering onder druk zettend, zonder een effectieve staking. Maar het gaat om een minderheid. Een meerderheid van de autonome vrachtwagenbestuurders wil zich aansluiten bij de groep van Wanderlei Alves, bijgenaamd Dedéco. Deze laatste had een staking gepland vanaf 29 april, maar veranderde van gedacht nadat hij een ontmoeting had met Tarcísio de Freitas, minister van Infrastructuur. De ontwikkelingen wijzen erop dat de verschillende groepen vertegenwoordigers steeds nader bij elkaar komen, voornamelijk door de verontwaardiging tegen de overheid.

Indien het zover komt dat ze gaan samenspannen, dan kan dit tot een staking leiden met dezelfde afmetingen als die van een jaar geleden. Ivar Schmidt, leider van het “Comando Nacional do Transporte”: “Wij vertegenwoordigen een sector die afhankelijk is van een economie die tot stilstand kwam. Er zijn nauwelijks nog vrachten om te vervoeren, en dat leidt tot een spannend klimaat dat op elk moment kan exploderen omdat de pijnpunten onbeantwoord blijven”. De sector wil meer controle op de werkuren en een minimumtarief voor transport. De verhoging van de dieselprijs is slechts één element in deze discussie. In de raffinaderijen gaat het om een literprijs die van R$ 2,2470 naar R$ 2,3047 gaat.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil