Pasadena-LH

De Braziliaanse oliereus Petrobras maakte gisteren bekend dat de beruchte raffinaderij van Pasadena (Texas USA) verkocht werd aan Chevron. De deal van 562 miljoen dollars werd al in januari van dit jaar bekrachtigd. Dat bedrag is ongeveer de helft van wat Petrobras ervoor betaalde in 2006.

Petrobras liet weten dat ze US$ 467 miljoen ontvingen (ong. 1,8 miljard reais). 75% daarvan gaat naar de aandeelhouders van Petrobras, de rest dient als werkingskapitaal.

De raffinaderij ligt nabij Houston en wordt door Chevron beschouwd als een raffinaderij voor petroleum uit niet conventionele reserves in de USA, en om de brandstofverdelers in die regio te bevoorraden.

De operatie maakt deel uit van de plannen van Petrobras om af te bouwen, en werd goedgekeurd door de raad van bestuur op 30 januari van dit jaar, een jaar nadat de raffinaderij weer te koop werd aangeboden.

Pasadena werd aangekocht door Petrobras in 2006. Dilma Rousseff (PT) was toen stafchef in de regering Lula. Het betaalde bedrag, US$ 360 miljoen voor 50 % van het totaal, was veel hoger dan de US$ 42,5 miljoen die het Belgische Astra Oil een jaar voordien betaalde voor de raffinaderij. In 2012 werd Petrobras (contractueel) verplicht tot aankoop van de overige 50 %. Volgens het rekenhof besteedde de Braziliaanse staatsreus in totaal US$ 1,2 miljard aan de (verouderde en verroeste) raffinaderij.

De aankoop werd een onderwerp in het Lava Jato onderzoek en wordt vandaag onderzocht door de CVM (Comissão de Valores Mobiliários) die het beheer van de PT (arbeiderspartij van Lula en Dilma) onder de loep legt wegens de opgelopen schade.

Vorig jaar werden José Sérgio Gabrielli en ex-directeur van de internationale afdeling van Petrobras, Nestor Cerveró, al veroordeeld door het TCU voor hun betrokkenheid in de afronding van de aankoop in 2012. Beiden moeten een schadevergoeding betalen aan Petrobras van US$ 79,9 miljoen, plus een boete van 10 miljoen reais, elk. Daarbovenop mogen beiden geen openbare functie meer bekleden voor een periode van 8 jaren.

Dallas is ook niet alles, Pasadena nog minder

Pasadena Refining System Inc. (PRSI) is een raffinaderij gevestigd in Pasadena (Texas), in een regio die bekend staat als Houston Ship Channel. De raffinaderij is eigendom van het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras. De raffinaderij heeft de capaciteit om 120.000 barrels olie per dag te verwerken. De Belgische Transcor Astra Group (via dochteronderneming Astra Oil) kocht de raffinaderij (toen nog Crown Refinery) van de vroegere onderneming Crown Central LLC in 2005 voor 42,5 miljoen dollar en verkocht de eerste helft in 2006 aan Petrobras America Inc (PAI) voor 360 miljoen dollar. De andere helft werd ook verkocht aan Petrobras in 2012 voor 821 miljoen dollar, dit nadat Astra Oil de clausule ‘Put Option’ in de verkoopsovereenkomst gebruikte om Petrobras te dwingen om ook de tweede helft te kopen.

De Belgische zakenman en baron Albert Frère zal zich destijds een breuk gelachen hebben met het verschil tussen de prijs die hij betaalde, en de prijs die Petrobras ophoestte om hem af te helpen van de roestige raffinaderij in het verre Texas. En wie was nu verantwoordelijk voor deze bedenkelijke handel die erg veel geld kostte uit de Braziliaanse staatskoffers?

Het antwoord is eenvoudig: de raad van bestuur van Petrobras, in 2006. Ex-presidente Dilma Rousseff was destijds voorzitster van die raad, tevens stafchef in de regering Lula. Andere betrokkenen van destijds waren o.m. Petrobras CEO José Sérgio Gabrielli en ex-minister van financiën Guido Mantega (PT). Dilma heeft altijd volgehouden dat zij voor de aankoop stemde omdat zij niet op de hoogte was van de bewuste clausule, die volgens haar niet in de documenten werd vermeld die zij in handen kreeg.

Het staatsbedrijf rechtvaardigde de aankoop in 2006 door te stellen dat Petrobras over meer petroleum moest beschikken voor leveringen in het buitenland. Op de Petrobras website stond toen te lezen: “Deze aankoop is in overeenstemming met het strategische beleid van Petrobras dat, volgens de doelstellingen, zichzelf consolideert als een geïntegreerd energiebedrijf met een sterke aanwezigheid op de internationale markt, zijn raffinage- en marketingactiviteiten uitbreidend in binnen- en buitenland, in overeenstemming met de groei van de markten”.

Petrobras betaalde dus in totaal US$ 1,18 miljard voor een raffinaderij waarvoor de Belgische baron Albert Frère een jaar voordien US$ 42,5 miljoen betaalde. Omgerekend naar de waardes van vandaag gaat het om meer dan 4 miljard reais, een gigantisch verschil.

Het rekenhof TCU startte in 2013 een onderzoek op, maar dat werd tot op vandaag niet afgerond. Er kwam een opdracht tot het blokkeren van de bezittingen van ex-president Dilma Rousseff wegens haar (mede)verantwoordelijkheid voor de aankoop van de raffinaderij, in oktober van vorig jaar. Naast Rousseff kregen ook de andere 5 ex-leden van de raad van bestuur van Petrobras dezelfde maatregel opgelegd. Onder hen: ex-minister Antonio Palocci en ex-president van de staatsreus José Sérgio Gabrielli. Uiteraard gingen ze in beroep.

Bron

Foto: Roy Luck via Flickr Creative Commons