Rui-Costa-V-Campanato

Rui Costa (PT), gouverneur van de staat Bahia, besloot om de uitbetaling van de salarissen van universiteitsprofessoren te blokkeren. De leerkrachten zijn al een maand in staking en eisen een loonsverhoging en een verbetering van de werkomstandigheden. Die staking begon op 4 april in de UNEB (Universidade do Estado de Bahia), de grootste universiteit van deze deelstaat. Als gevolg van deze actie kruisten ook de professoren van de Uefs (Universidade Estadual de Feira de Santana), Uesb (Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia) en Uesc (Universidade Estadual De Santa Cruz) hun armen.

De regering van Bahia wil de staking opheffen en biedt 36 miljoen reais aan voor investeringen in de onderwijsinstellingen. Ze boden ook aan om 151 professoren extra aan te werven. De gouverneur argumenteert dat hij de limieten bereikte van de salarissen en dat hij de wet van fiscale verantwoordelijkheid (LRF – Lei da Responsabilidade Fiscal) dient te respecteren.

Vorige woensdag 24 april, besloten de professoren om verder te staken voor “onbepaalde duur, totdat de regering een voorstel inbrengt dat voldoet aan hun eisen”.

Wat verdienen leerkrachten in Brazilië?

Veel, zo niet alles hangt af van het niveau dat ze bereikten door studie, en hun specialiteit. Het moge duidelijk zijn dat een professor met een universitair diploma, of een doctoraat, meer verdient dan de rest. Er zijn veel privé scholen in Brazilië. Sommige leerkrachten krijgen een salaris dat gebonden is aan een wettelijk plafond. Anderen genieten van akkoorden, afgesloten tussen vakbonden en werkgevers in een of andere deelstaat of regio.

Leerkrachten in het basis- of secundair onderwijs krijgen een gemiddelde van R$ 1.500 tot R$ 2.400 uitbetaald. Op nationaal vlak verdienen universitaire professoren maandelijks vanaf R$ 3.200, met een doctoraat kan dat stijgen van R$ 8.639 tot R$ 17.057.

Privé scholen als “Escola Pan Americana” betalen hogere lonen, zwevende tussen R$ 10.000 tot R$ 20.000. Dat gaat in de meeste gevallen om buitenlandse leerkrachten die het Engels als moedertaal hebben. Naast hun loon krijgen zij ook een gratis woning ter beschikking, met alles erop en eraan, inclusief onderhoud en schoonmaak. Ouders die hun kinderen naar dergelijke scholen sturen (waar les gegeven wordt in het Engels), besteden gemiddeld anderhalf miljoen in de 14 verplichte leerjaren van hun zoon of dochter.

Over een klassemaatschappij gesproken…

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil