Bolso-Assinando

Eliane Brum is een Braziliaanse schrijfster & journaliste, afkomstig uit de zuidelijke staat Rio Grande do Sul. Zij werkte elf jaren als reporter voor de krant Zero Hora (Porto Alegre), en tien jaren als speciale verslaggeefster voor het tijdschrift Época in São Paulo. Sinds 2010 werkt zij als free lance journaliste. Zij schreef een artikel dat deze week gepubliceerd werd door de krant El País, met als titel “De martelaar regeert”. Een samenvatting:

Wie zegt dat de huidige regering verlamd is, is blind – of doet alsof hij blind is – voor de grote snelheid waarmee het autoritaire project ingeplant wordt. Goeroe Olavo de Carvalho doet zijn uiterste best om de werkelijkheid te vervalsen en blijft doorgaan met de bewering dat Bolsonaro verhinderd wordt om te regeren, en herhaalde al enkele malen dat de president een ‘martelaar’ is.

(Meer hierover in dit stukje)

Deze ‘martelaar’ besloot om de jaarlijkse samenkomst van de inheemse volkeren te vergasten op de aanwezigheid van de Força Nacional, samen met zijn favoriete generaal Augusto Heleno. Lievelingsminister Sérgio Moro ondertekende het besluit. Het plein Praça dos Três Poderes en de Esplanada dos Ministérios in Brasília kunnen gedurende 33 dagen rekenen op de bescherming van speciale troepen tegen het volk. Maar Brazilië is een democratie. De ‘martelaar’ wil de reservaten openen voor de veeteelt, soja, mijnen en andere grote werken. I.p.v. een reusachtig groen regenwoud moeten er sojavelden komen, spoorwegen, mijnen en hopen giftige afvalstoffen, een erfenis voor de nakomelingen. De planeet zal verder opwarmen, maar volgens zijn minister van BZ is die opwarming een marxistisch complot. Ricardo Salles, minister van milieu zegt dat de discussie over de globale opwarming secundair is. Vorige week had de president een ontmoeting met enkele uitverkozen ‘indígenas’ voor een ‘live’ op Facebook. Daar verzekerde hij dat zij mensen zijn zoals hij: “Sommigen willen dat jullie binnen de grenzen van jullie gronden blijven, net alsof jullie pré-historische dieren zijn. Jullie zijn mensen, net als ik”, en, “Bijvoorbeeld, er is een reservaat waar een waterkrachtcentrale kan gebouwd worden. Met jullie toestemming is dat zo gebeurd! Geen enkel probleem, gewoon zaken doen, jullie hebben grond genoeg, laten we die gebruiken. Wij willen jullie in vrijheid”. Hij voegde er plots aan toe: “Er zullen wat wetswijzigingen moeten komen, we zullen kijken wat we hier kunnen veranderen”. “Hier” betekent de grondwet. Maar Brazilië is een democratie.

Indigenas-BrasiliaIndígenas (inheemse bevolking) in Brasília, t.g.v. de 15ª editie van het ATL (Acampamento Terra Livre).

Met één pennetrek werden honderden sociale raden met afgevaardigden van de bevolking, afgeschaft. Die waren vooral belangrijk op minder zichtbare domeinen zoals straatbewoners, inheemse volkeren, LGBT-bewegingen. Die afgevaardigden werden niet betaald, kregen enkel transportkosten en maaltijdvergoedingen uitgekeerd. Zij vormden de stem van het volk in de regering, een stem die het zwijgen werd opgelegd. Maar Brazilië is een democratie.

De hervorming van de pensioenen wordt voorgesteld als de redding van het land. Alles wijst erop dat het Armageddon losbarst indien deze hervorming niet goedgekeurd wordt. Maar als er gevraagd wordt om de technische gegevens vrij te geven waarop die hervorming gebaseerd is, dan laat de ‘martelaar’ die verzegelen door zijn minster van economie, Paulo Guedes. De hervorming zal het leven van alle Brazilianen grondig wijzigen, maar ze mogen niet weten waarom. Het gaat nochtans om publieke informatie, verzameld door ambtenaren die met het geld van de belastingbetaler betaald worden. De wetgevers noch de bevolking krijgen de informatie te zien: eerst goedkeuren, daarna keuren. Maar Brazilië is een democratie.

De industrie van de visvangst beschikt over een lijst op van honderden vissoorten die met uitroeiing bedreigd worden. Maar die lijst hindert de visbedrijven, meer bepaald hun winsten. Tereza Cristina, minister van landbouw, vroeg aan collega Ricardo Salles (minister van milieu) om de lijst af te schaffen. Op die manier kunnen de vissen voortaan uitgeroeid worden “zonder dat de productiviteit gehinderd wordt door de bureaucratie”. De moderne landbouw is nochtans bezorgd voor het verlies van de biodiversiteit en de klimaatswijzigingen. Maar Brazilië blijft een democratie.

In een video verbood de ‘martelaar’ een actie van Ibama (instituut dat het milieu controleert) waardoor tractoren en vrachtwagens van illegale houtkappers vernietigd werden, in een beschermd gebied in de staat Rondônia. Hij zei: “Dit is niet de juiste procedure, niet de correcte oriëntatie”. Een tractor is blijkbaar belangrijker dan een boom. De wet staat toe dat machines e.d. vernield worden in specifieke gevallen, vooral als het niet mogelijk is om ze onmiddellijk weg te halen uit dergelijke gebieden. Maar Brazilië is nog steeds een democratie, ook door het bestaan van duurzame instituten zoals het STF. De recente gebeurtenissen rondom het tijdschrift Crusoé en de website O Antagonista waardoor zij verplicht werden om reportages over het Lava Jato onderzoek te verwijderen, deden geen goed, integendeel. Het imago van het STF kreeg opnieuw een forse deuk, iets wat de ‘martelaar’ aanstond. Diens zoon 03 zei al in 2018: “Om het Supremo (Tribunal Federal) te sluiten is er zelfs geen jeep of een tank nodig, een soldaat en een korporaal zullen volstaan”.

Volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro (03) houdt ook van reizen. Wellicht daarom dat hij vorige week naar Europa trok en er o.m. een ontmoeting had met de extreem rechtse president Viktor Orbán. Via de sociale media liet hij weten dat hij van hem leerde “hoe met de pers om te gaan zonder politiek correct te moeten zijn”. Orbán bouwde er namelijk een pers op die bestaat uit geallieerden van de regering. Een groot deel van de media van Hongarije werd hierdoor omgevormd tot een soort woordvoerder van de regering. Orbán riep ook een nieuw gerechtshof in het leven, met de hulp van zijn minister van justitie. Dat hof lost kwesties op als verkiezingen, corruptie en het recht op manifestaties. De regering van de ‘martelaar’ heeft twee ministers van BZ, een van hen is 03, niet officieel benoemd in dat ambt, maar wel bijzonder effectief in de praktijk.

Wie de feiten erkent zal bevestigen dat de ‘martelaar’ niet loog tegen zijn kiezers. Hij doet precies wat hij zei te zullen doen, methodisch en in een snel tempo.

Bron

Foto: Valter Campanato - José Cruz / Agência Brasil