Lula-Sitio

In het vorige stukje van Brazilië Nieuws stond te lezen: “Indien zijn advocaten er in slagen om de termijn van die uitspraak te verlengen, dan maakt Lula een kans op huisarrest”. De zin sloeg op de veroordeling door rechter Gabriela Hardt in de zaak ‘Sítio de Atibaia’, het buitenverblijf dat officieel geen eigendom is van de ex-president, maar dat hij liet verbouwen door o.m. het bedrijf Odebrecht. De rechter en tijdelijke opvolgster (Gabriela Hardt) van Sérgio Moro (die minister van justitie werd in de regering Bolsonaro) sprak een straf uit van 12 jaren en 11 maanden. Die straf moest al dan niet bevestigd worden door een rechtbank van tweede aanleg, nadat de advocaten van Lula een beroep indienden. Dat deden ze nog niet, mogelijk met het idee om de zaak op de lange baan te schuiven. Ondertussen werd de zaak (en alles wat het Lava Jato onderzoek in Curitiba betreft) overgenomen door rechter Luiz Antônio Bonat, de definitieve opvolger van Sérgio Moro in het Lava Jato onderzoek.

Die liet er geen gras over groeien en gaf vandaag acht dagen tijd aan de verdediging om hun argumenten in te dienen bij de rechtbank van tweede aanleg in Porto Alegre. Detail: het besluit geldt ook voor de twaalf andere veroordeelden in dit proces: José Carlos Bumlai, Marcelo Odebrecht, Léo Pinheiro en de echte eigenaar van de sítio, Fernando Bittar. Deze laatste diende alvast een aanvraag in bij de rechter om de sítio te verkopen.

Lula zei in zijn getuigenis dat hij niet de eigenaar was van dit buitenverblijf (wat correct is), maar kon niet uitleggen waarom bedrijven als OAS (Léo Pinheiro) en Odebrecht (Marcelo Odebrecht) zoveel geld uitgaven om een buitenverblijf te verbouwen en te verfraaien, met name meer dan een miljoen reais. Lula en zijn familie waren de voornaamste gebruikers van het buitenverblijf, bewezen door het openbaar ministerie en de federale politie.

Rechter Luiz Bonat mag zich alvast verwachten aan een berg kritiek van de Lula-fans, in dezelfde zin als Sérgio Moro: politieke vervolging, partijdigheid e.d. meer.

Bron

Foto: PF / Ricardo Stuckert