Muzema-01-TR-ABr

De reddingsploeg van de brandweer vond gisterenavond nog een dodelijk slachtoffer van de instorting van twee flatgebouwen in Muzema, waarmee het totale aantal reeds oploopt tot tien. Het brandweerkorps houdt nog rekening met 14 vermisten, dit volgens de informatie die ter plaatse kon verzameld worden bij familieleden en vrienden. In het totaal werden 18 mensen vanonder het puin gehaald, waarvan 8 reeds overleden. Twee anderen overleden in het ziekenhuis.

Muzema-GE

Muzema is de naam van een sloppenwijk, gelegen achter het mondaine Barra da Tijuca, een wijk die volkomen gedomineerd wordt door milities die er alles in handen hebben: de lokale handel, nutsvoorzieningen en zelfs de bouw en verkoop van appartementen. De gebouwen worden vrijwel altijd opgetrokken zonder enige vergunning van de gemeente, aan de snelheid van 1 verdieping per dag zonder een minimaal toezicht op kwaliteit, of technisch toezicht van architecten of ingenieurs. Meestal wordt het gelijkvloers meteen bewoond zodat de gemeente enkel maar kan ingrijpen na een lange en moeizame procedure. Tegen dat het zover komt, staan er al drie, vier of vijf verdiepingen die snel verkocht en bewoond worden. De verkoopsprijzen liggen ver onder de normale marktprijs en dat trekt uiteraard kopers aan.

Muzema-02-TR-ABr

Oudere bewoners van de wijk zeggen dat het twintig jaar geleden verboden was om gebouwen op te trekken met meer dan twee verdiepingen. De meeste gebouwen die in de jongste jaren opgetrokken werden, hebben zes tot zeven verdiepingen, met vier appartementen per verdieping. Bovendien is de ondergrond niet geschikt of onvoldoende voorbereid om dergelijke structuren te kunnen dragen. Bij heftige regenval verbrokkelt het poreuze gesteente snel, met dergelijke rampen als gevolg.

Muzema-03-FZ-ABr

Een appartement van 50 m2 met twee slaapkamers, wordt verkocht voor een gemiddelde prijs van R$ 60.000 (13.650 EUR). De betalingsvoorwaarden zijn uitzonderlijk gunstig: een voorschot van R$ 15.000 (3.400 EUR) en de rest in maandelijkse deelbetalingen van R$ 1.000 (227 EUR), zonder intresten. De grotere appartementen, meestal dakappartementen, kosten meestal R$ 200.000 (45.455 EUR), aan vergelijkbare gunstige betalingsvoorwaarden. De kopers krijgen het appartement kant en klaar aan de buitenkant; binnen moeten ze zelf zorgen voor het elektrische en hydraulisch gedeelte. De gemeenschappelijke kosten zijn eveneens erg laag, R$ 50 of iets meer. Kopers worden ook aangetrokken door de veiligheid en zeggen dat ze er kunnen slapen met open vensters. Een van de bewoners: “Zelfs als die veiligheid gegarandeerd wordt door een militie, so what? Ik wil zekerheid voor mijn familie”.

Er bestaan enkele gebouwen in Muzema die aan de wettelijke normen voldoen, maar die zijn beslist in de minderheid. De overheid is nauwelijks of niet aanwezig, ook niet de burgerbescherming. Comlurb (de gemeentelijke ophaaldiensten van Rio de Janeiro) is de enige die af en toe voorbijkomt, met stilzwijgende goedkeuring van de milities. De rest lossen de bewoners zelf op.

Bron

Foto's: Tânia Rêgo - Fernando Frazão / Agência Brasil