Livre-Lula

De confrontatie in de voorbije week tussen minister van economie Paulo Guedes en de oppositie was geen aprilgrap, integendeel, ze eindigde in tumult na een hevig bekgevecht tussen de minister en volksvertegenwoordiger Zeca Dirceu (PT). Deze laatste verweet de minister een tijger te zijn voor de gepensioneerden, en ‘tchutchuca’ voor de groep van de meest geprivilegieerde Brazilianen. Zeca is het zoontje van ex-minister José Dirceu, een van de sleutelfiguren in de corruptieaffaires waarin de arbeiderspartij belandde. Later probeerde zoonlief zijn uithaal te verzachten, maar het kwaad was geschied. De linkse oppositie keert terug naar zijn roots, met name de afbraak. Of het nu om een redelijk voorstel gaat of niet, afkraken is de boodschap, zo mogelijk nog met wat persoonlijke beledigingen erbij. Vrijwel niemand in Brazilië staat achter dergelijke methodes, behalve…

… Lula en de PT. De partij toonde een briefje, geschreven door de ex-president, op Twitter. Er staat te lezen: “Beste Zeca, ik ben erg trots op de basis van onze partij in de Kamer die een belangrijke rol speelde in het debat over de hervorming van de pensioenen met Guedes, de vernietiger van de armen. Proficiat Zeca om hem te vergelijken met een ‘tchutchuca’ in zijn relatie met de rijken. Ik ben trots op jou, zo trots dat ik het liedje ‘tchutchuca e o tigrão’ ga leren. Lol, Lula.”

“Vem tchutchuca, vem aqui com seu tigrão” was de titel van een nummer van de funk groep Bonde do Tigrão in het begin van de jaren 2000. Zeca Dirceu provoceerde Guedes door hem ervan te beschuldigen om een tijger te zijn voor de ene, en “tchutchuca” voor de anderen, insinuerend dat de minister het rijkere deel van de Brazilianen begunstigt met zijn voorstel van de hervorming, dit terwijl hij in werkelijkheid de bestaande ongelijkheden wil uitvlakken.

Het heden en het verleden

Lula werd voor de PT een verleden dat nog steeds het heden is, zo schrijft Josias de Souza (UOL):

“Lula werd een paradoxaal personage voor de PT. Hij zit nu al een jaar achter de tralies maar blijft de enige en unieke leider van de partij op nationaal vlak. Zijn criminele nachtmerrie maakte van hem wel een leider zonder enige toekomst. Lula is onverkiesbaar tot in 2038, wanneer hij zijn 92ste verjaardag zal vieren. Op electoraal vlak betekent dit dat hij deel uitmaakt van een verleden dat niet verdergaat dan de partij die hij oprichtte.

Om terug te keren als kandidaat, wat hij zou willen, is het noodzakelijk dat de straf die hem opgelegd werd van 12 jaren en 1 maand opsluiting, geannuleerd wordt door een hoger gerechtshof. Zelfs de fanatici die blijven schreeuwen “Lula Livre” geloven daar niet meer in. De ‘petistas’ houden zich vast aan de hoop die ook gekoesterd wordt door Lula’s advocaten, met name dat zijn straf op zijn minst verminderd wordt bij een of ander beroep, via het STJ (Superior Tribunal de Justiça). Een dergelijke reductie zou toelaten dat de verdediging streeft naar de voordelen van de progressieve strafregeling, met wat geluk zelfs huisarrest. Dat zou een opluchting zijn voor de betrokkenen, niet echt voor de partij.

Op dit moment bestaat de grootste uitdaging van de arbeiderspartij erin om zichzelf opnieuw uit te vinden in de oppositie. Tot op vandaag blijven zij het agressieve model van het verleden volgen, met dit verschil: het profiel van de PT is niet langer dat van een maagd in een bordeel, verre van zelfs.

De tegenstanders weten nu wat de ‘petistas’ uitspookten in het recente verleden, toen ze nog beschikten over de sleutels van de staatskoffers. Nu zeggen dat ze tegen hervormingen zijn als die van de sociale zekerheid en pensioenen, zonder een volwaardig alternatief aan te brengen, zal de kiezer niet stimuleren om de PT op te nemen in de file van alternatieven, mocht Bolsonaro het land naar de afgrond leiden.

Het geschreeuw “Lula Livre” wordt stilaan een vervelend onderwerp, zelfs voor de arbeiderspartij. Zelfs als hij vrijgelaten wordt, dan zal de vrijheidsdroom vergezeld worden door nieuwe nachtmerries. Er zijn andere veroordelingen, en er zijn nog meer processen op komst.

Lula wil de bloeiende boom zijn in de tuin van de PT, en laat niet toe dat andere bomen en planten ontspruiten in de tuin van de partij”.

Over egocentrisme gesproken…

Bron 1Bron 2

Foto: Cláudio Kbene - Instituto Lula