Bretas-Moro

De voorbije week werd o.m. gekenmerkt door de meningsverschillen tussen Kamervoorzitter Rodrigo Maia en president Bolsonaro. Ook de voormalige rechter en huidige minister (van justitie) Sérgio Moro werd bekritiseerd door Maia. Eén man slaagde erin als een soort bliksemafleider te fungeren, met name rechter Marcelo Bretas (uit Rio de Janeiro) die een aanhoudingsbevel uitvaardigde tegen ex-president Michel Temer en ex-minister Moreira Franco, deze laatste nota bene de schoonvader van de Kamervoorzitter. Een en ander veroorzaakte een stofwolk die tot op vandaag niet helemaal ging liggen. Maar wie is nu eigenlijk deze strenge rechter?

Marcelo da Costa Bretas (48) is een magistraat, actief in het federale gerechtshof van Rio de Janeiro, sinds 2015. De competentie van dat gerechtshof bestaat o.m. over het beoordelen van misdaden tegen het financiële systeem en het witwassen van gelden. Dankzij veroordelingen van machtige figuren als ex-gouverneur Sérgio Cabral en de voormalige multimiljonair en zakenman Eike Batista, won hij sterk aan bekendheid en bekwam hij de bijnaam “Sérgio Moro carioca”.

Bretas werd geboren in de wijk Nilópolis, in de Baixada Fluminense, aan de rand van Rio de Janeiro. Hij is gehuwd met – eveneens rechter – Simone Diniz Bretas die hij leerde kennen tijdens zijn studies aan de federale universiteit van de stad. Het koppel heeft twee zonen, pubers. Hun leven nam een wending in 2015 toen minister Teori Zavascki (STF) in november 2015, destijds verslaggever van het Lava Jato onderzoek bij het hoogste gerechtshof, het bevel gaf om dat onderzoek op te splitsen tussen Curitiba (door rechter Sérgio Moro) en Rio de Janeiro, dit m.b.t. de zaak Eletronuclear. De zaak viel in handen van Bretas die een jaar later admiraal Othon Luiz Pinheiro da Silva, ex-president van Eletronuclear, veroordeelde tot 43 jaren opsluiting, een veel zwaardere straf dan zijn collega Sérgio Moro placht uit te spreken. Moro had net daarvoor ex-stafchef José Dirceu (PT) veroordeeld tot 23 jaren gevangenis. Sinds toen veroordeelde Bretas meer dan 40 mensen in processen, gelinkt aan het Lava Jato onderzoek. Zijn naam won aan kracht sinds het vertrek van Sérgio Moro naar het ministerie van justitie, op uitnodiging van president Jair Bolsonaro.

Bretas-ArmaBretas stond vroeger bekend als een discreet persoon die zijn tijd gebruikte voor zijn werk, familie en de kerk. Dat veranderde enigszins toen hij begon te verschijnen op de sociale media, aan het einde van 2017. Hij liet er zich opvallen door zijn betrokkenheid met de politiek. In het begin van dit jaar feliciteerde hij Jair Bolsonaro met zijn overwinning in de verkiezingen, en was aanwezig tijdens de inauguratie van de nieuwe president. Ook gouverneur Wilson Witzel (Rio de Janeiro) kon op zijn goedkeuring rekenen. Tijdens het carnaval van dit jaar ging hij de optochten bijwonen van Marquês de Sapucaí (Sambódromo) en plaatste een foto van hem naast de verkozen gouverneur op Instagram. De rechter is gespierd, doet regelmatig aan fitness en aarzelde niet om een foto van hemzelf op het internet te plaatsen met een geweer in zijn handen. Hij feliciteerde Flávio Bolsonaro met zijn overwinning voor een zetel in de Senaat. Bolsonaro 01 is het doelwit van een onderzoek door het openbaar ministerie in Rio de Janeiro, iets waar de rechter in alle talen over zwijgt.

Hij wordt beschouwd als een rechter van de harde lijn, die met ijzeren hand tewerk gaat. Het bevel tot aanhouding van Michel Temer leidde tot erg veel polemiek bij juristen en advocaten. Zij vinden dat er teveel uitdrukkingen in het bevel opgenomen werden als “waarschijnlijk, mogelijk en aanneembaar” waaruit afgeleid wordt dat er geen concrete bewijzen zijn.

De beslissing van de Braziliaanse ‘Charles Bronson’, maakt het leven van de politici ingewikkelder, en verhoogt de spanningen tussen het STF en het onderzoeksteam van het Lava Jato proces.

Ex-gouverneur Sérgio Cabral is een andere naam die bijdraagt aan de reputatie van Bretas als “opvolger van Sérgio Moro”. Bretas veroordeelde Cabral tot bijna 200 jaren opsluiting, ruim voldoende om een gerechtelijk akkoord te stimuleren. Cabral begon al met het opbiechten van al zijn zonden. Het hoeft geen betoog dat dit alles van aard is om mogelijke betrokkenen in het corruptieschandaal slapeloze nachten te bezorgen.

Bretas-Tamo-Junto
Op deze foto uit 2017 is te zien dat Bretas volmondig gesteund wordt voor zijn werk in het Lava Jato onderzoek, door artisten (waaronder de bekende zanger Caetano Veloso, een grote fan van links, Lula en de PT), politici, rechters en procureurs. De tekst: Bretas, wij verenigen ons met u!”

Dankzij het werk van rechter Bretas werden sinds 2015 al 145 mensen in de boeien geslagen. Het gaat om een totaal van 46 aanklachten tegen 296 doelwitten. Bretas homologeerde minstens 35 gerechtelijke akkoorden. De bekomen informatie leidde tot een veroordeling van 40 mensen waarbij de straffen een totaal bereiken van 665 jaren opsluiting.

Bron 1Bron 2

Foto's: Fernando Frazão - Agência Brasil / Facebook / Twitter