Carn-2019-00

Het is nog niet geweten wat het carnaval precies opleverde in het ganse land, maar de cijfers voor Rio de Janeiro werden wel net bekendgemaakt door het gemeentebestuur aldaar. Die cijfers zijn positief en mocht dat bevestigd worden in de andere grote carnavalsteden, dan blijft er niet meer veel over van het zogenaamde “pipigate” gedoe waarmee de Braziliaanse president even zijn afkeer wilde tonen van het volksfeest. Of een en ander het economische verlies compenseert van een week niet werken, is dan weer andere koek.

De economie van Rio de Janeiro kreeg wel een injectie van R$ 3,78 miljard toegediend, dankzij de hossers. En dat wordt door het gemeentebestuur beschouwd als een absoluut record, ook al neemt de burgemeester (Marcelo Crivella, een evangelische ‘bispo’) eveneens afstand van de polonaises.

De balans van het carnaval werd opgemaakt voor de periode van 1 tot zondag 10 maart toen de laatste blokken de straat opgingen. De inkomsten gingen met 26% omhoog in vergelijking met 2018. De ‘cidade maravilhosa’ kreeg 1,6 miljoen toeristen op bezoek die gemiddeld zeven tot elf dagen in Rio verbleven.

Ook positief is de daling van het aantal mensen die hulp moesten zoeken in een van de “postos de saúde” voor een eerste hulp. Hier gaat het om een verlaging van 16,4%. De aangenamere temperatuur zou hierbij een rol gespeeld hebben, nevelachtig, wat buien af en toe en ietwat frissere temperaturen.

Carn-2019-01

En dan de vuilhoop: volgens Comlurb (Companhia Municipal de Limpeza Urbana) was die 14% groter dan vorig jaar. In totaal werd er 1.227 ton afval opgehaald in de straten waar de blokken actief waren, in het welbekende Sambódromo (foto hierboven), de vele carnavalsbals en andere festiviteiten. De ploegen van het programma “Lixo Zero” (nul afval, nog steeds een utopie) deelden 231 boetes uit voor illegaal vuilstorten en 999 aan wildplassers, een ander soort “pipigate”.

De “Guarda Municipal” (gemeentelijke veiligheidsdiensten) stuurden 5.500 agenten de straat op, te midden van de vele blokken, en nog eens 3.500 in het Sambódromo. Zij arresteerden 26 mensen en er werden 18 misdaden geregistreerd, vooral tijdens de optochten van het straatcarnaval. Er werden 2.528 fout geparkeerde voertuigen weggesleept, een gemiddelde van 14 per uur.

Zowat 10.000 illegale items werden in beslag genomen bij straatverkopers: dranken, glas, polystyreen, sigaretten, tafels, geluidssystemen, gasflessen, barbecues, driewielers e.d. meer. Dit alles kan weer opgehaald worden in een opslagplaats van de gemeente, mits het tonen van een factuur.

Over het aantal katers werd niets vermeld.

Bron

Foto's: Tomaz Silva - Agência Brasil