Bolsonaro-Mario-Abdo

President Jair Bolsonaro reisde gisteren naar de grens met buurland Paraguay om er de nieuwe leiding van de stuwdam van Itaipu te benoemen, naast zijn Paraguayaanse collega Mario Abdo Benítez (foto boven). De waterkrachtcentrale wordt door beide landen gedeeld via de rivier Paraná.

StroessnerDe toespraak van Bolsonaro verliep niet helemaal volgens het protocol. Op een moment dat niemand het verwachte, loofde hij de overleden dictator Alfredo Stroessner (foto hiernaast op een postzegel), de generaal die Paraguay met ijzeren hand regeerde van 1954 tot 1989. Stroessner’s militaire dictatuur werd door het Westen getolereerd omdat hij werd beschouwd als een bondgenoot in de strijd tegen het communisme. Via operatie Condor hielp de CIA hem aan het bewind te blijven. Paraguay werd onder Stroessner een toevluchtsoord voor gevluchte nazi-oorlogsmisdadigers. Ook in eigen land vond een brute onderdrukking plaats. Uit de in 1992 ontdekte terreurarchieven werd duidelijk dat onder zijn bewind 50.000 politieke tegenstanders om het leven zijn gebracht, 30.000 het slachtoffer zijn geworden van gedwongen verdwijning en 400.000 gevangen zijn gezet. Onder zijn bewind vond een genocide plaats tegen de Aché-indianen. 8000 Aché werden vermoord en de Achécultuur zo goed als uitgeroeid. Stroessner werd in 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983 en 1988 “herkozen”.

Bolsonaro zei dat de waterkrachtcentrale enkel mogelijk was “omdat er aan de andere kant een man met visie stond, een staatsman die perfect begreep dat zijn land erop vooruit kon gaan indien er energie beschikbaar was. Hierbij dan ook mijn hommage aan onze generaal Alfredo Stroessner”.

Zijn collega Abdo Benítez kwam op 15 augustus van vorig jaar aan de macht na een campagne waarin hij erin slaagde om afstand te nemen van het feit dat hij de rechterhand was van Stroessner gedurende dertig jaren. Bolsonaro voelde zich op zijn gemak naast Benítez en citeerde zelfs uit de Bijbel: “De waarheid zal ons bevrijden”. Hij sprak Benítez aan als “Marito”, net zoals de leden van de Partido Colorado plegen te doen, de politieke beweging die de dictatuur ondersteunde. Voor Bolsonaro is zijn Paraguyaanse collega “een christen, conservatief, een familieman, en dat is de reden waarom ik persoonlijk naar hier kwam om zijn hand te schudden. Het zal een waar genoegen zijn hem te ontvangen in de komende dagen, in Brasília, waar we de discussies kunnen uitdiepen voor het welzijn van onze volkeren. Nooit meer links!” , zo klonk het.

Bron

Foto: Alan Santos/PR - Wikimedia Commons