Renan-Filho

In de reeks “vliegkampioenen” mag, naast Aécio Neves (zoals uitgelegd in het vorige stukje bij Brazilië Nieuws), Renan Filho (MDB) niet ontbreken. José Renan Vasconcelos Calheiros Filho (39 – foto), zoon van de welbekende senator José Renan Vasconcelos Calheiros, besteedde in twee jaar tijd meer dan 8 miljoen reais aan allerlei uitstapjes aan boord van een luxe privéjet. Met dat bedrag had hij bijvoorbeeld 4.399 maal heen en weer kunnen vliegen naar de hoofdstad Brasília, via de gewone commerciële luchtvaart.

De gegevens werden dit weekend bekendgemaakt via de krant Gazeta de Alagoas (O Globo), en bevestigd in uitgaves van het officiële staatsblad van Alagoas (Diária Oficial de Alagoas). Het totale bedrag loopt op tot R$ 8.725.281,28, afgesloten via een contract met het privé luchtvaart taxibedrijf Sociedade de Táxi Aéreo do Nordeste Ltda, afgekort Sotan. De website Diário do Poder wist uit te rekenen dat Renan Junior met dat geld zes maal per dag naar Brasília had kunnen vliegen in die twee jaren van zijn eerste ambtstermijn, aan de huidige waarde.

De regering van zijn staat draaide op voor de kosten waarbij minstens 2,27 miljoen betaald werd zonder enige openbare aanbesteding. In 2016 werd er een nieuw contract afgesloten met Sotan, deze keer wel via een publieke aanbesteding, getekend door het secretariaat voor publieke veiligheid, met toelating van de gouverneur. Het gaat om een contract met een geldigheid van 12 maanden met een totaalbedrag van R$ 4,542 miljoen.

Het luchtvaart taxibedrijf Sotan werd bovendien begunstigd met fiscale maatregelen, met name een speciaal regime van taksen op de aankoop van kerosine. Volgens een publicatie in de Diária Oficial de Alagoas van 12 juli 2016 gaat het om een vermindering van de ICMS taks (Imposto sobre Circulação de Mercadorias e Serviços, een beetje vergelijkbaar met de BTW) van 29,41% naar 12%. Het fiscale voordeel liep vorige jaar in maart teneinde omdat Sotan zich niet aan alle gemaakte administratieve afspraken zou gehouden hebben.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil