Fernando-Azevedo-e-Silva

Fernando Azevedo e Silva, de Braziliaanse minister van landsverdediging, zegt dat een militaire confrontatie tussen Brazilië en Venezuela totaal uitgesloten is: ” President Jair Bolsonaro gaf strikte orders opdat het Braziliaanse leger op geen enkel moment de grens met Venezuela zou oversteken om de humanitaire hulp op Venezolaans grondgebied te brengen”.

De minister: “De gewapende Braziliaanse strijdkrachten zullen op geen enkel moment de grens oversteken. Onze inmenging beperkt zich tot het verstrekken van humanitaire hulp, via Venezolaanse vrachtwagens, bestuurd door Venezolanen. Brazilië zal zich niet op Venezolaans grondgebied begeven. Dit is reeds de tweede humanitaire en logistieke actie. Wij stellen ons op aan de grens met Venezuela met geneesmiddelen en voedingswaren die ter beschikking gesteld worden aan de Venezolanen en hun autoriteiten die het aldaar kunnen meenemen. Op geen enkele manier zullen wij hun grondgebied betreden. Het gaat louter om een humanitaire actie waarbij de Venezolanen de aangeboden hulp hier kunnen oppikken”.

En als zij er niet in slagen om de grens over te steken?

“De medicamenten zijn ter beschikking voor de Venezolanen vanaf 23 februari (vandaag), indien zij in staat zijn om ze te vervoeren over hun eigen grondgebied. Wij volgen het bevel van president Bolsonaro en zijn absoluut verbod om de grens over te steken om de hulp te overhandigen. Deze hulp staat ter beschikking aan de Braziliaanse kant van de grens d.m.v. het overladen van de goederen in Venezolaanse vrachtwagens”.

Er vielen al dodelijke slachtoffers aan hun kant. Indien dit zich zou herhalen, kan Brazilië dan iets doen om de Venezolanen te verdedigen?

“Wij doen niets. Wij hebben geen zeggenschap over het Venezolaans grondgebied. De Venezolaanse soevereiniteit moet gerespecteerd worden”.

Bestaat er bezorgdheid over een eventuele confrontaties tussen Venezolaanse en Braziliaanse troepen?

“Neen, geen enkele. Daar is geen reden voor. Er bestaat geen reden voor een confrontatie tussen Braziliaanse en Venezolaanse troepen, geen enkele mogelijkheid”.

Worden er voorzieningen getroffen voor een eventuele confrontatie?

“Neen. De aanwezigheid van Braziliaanse militairen werd niet verhoogd omdat er geen mogelijkheid bestaat voor een confrontatie”.

Er doen geruchten de ronde dat president Nicolas Madura een luchtafweersysteem nabij de Braziliaanse grens liet plaatsen. Kan de regering dit bevestigen? Is dit een vijandige houding?

“Er bestaat hierover geen enkele informatie. Ik zie geen enkele mogelijkheid hiertoe, afgaande op de informatie waarover wij momenteel beschikken”.

Bron

Foto: Agência Brasil