Ricardo-B

Ricardo Boechat (66), een van de bekendste en ongetwijfeld populairste journalisten van Brazilië, kwam vandaag om het leven door een helikopterongeluk. Het toestel (een Bell) stortte neer op een vrachtwagen die net vertrokken was uit het tolstation (pedágio) Jardim Jaraguá, aan km 22 van de Rodovia Anhanguera, richting Jundaí, groot São Paulo. De piloot van de helikopter kwam eveneens om het leven.

De dood van Boechat werd aangekondigd door presentator José Luiz Datena die met tranen in de ogen informeerde dat de journalist net terugkeerde van een voordracht in Campinas: “Boechat was de grootste journalist van het land omwille van zijn moed, op de manier waar hij streed tegen ongelijkheden en tegen corruptie; een grote referentie in de geschiedenis van de Braziliaanse televisie. We vragen ons af waarom iemand als hij op deze manier aan zijn einde moet komen”, aldus Datena.

De bestemming van de helikopter was het landingsplatform van de omroep Bandeirantes, de werkgever van Boechat (ook van Datena). De bestuurder van de vrachtwagen werd afgevoerd naar een hospitaal, met lichte verwondingen.

Bell-206B

Het verongelukte toestel, een Bell 206B met de kenletters PT-HPG (zoals op de foto hierboven), capaciteit 5 personen (1 piloot + 4 passagiers) was het eigendom van het privé bedrijf RQ Serviços Aéreos Especializados, fabricatiejaar 1975. Anac (Agência Nacional de Aviação Civil) liet weten dat het toestel in orde was met de wettelijke reglementering en het onderhoud, met een geldig attest tot mei 2023.

De nieuwszender BandNews staakte zijn uitzendingen gedurende enkele minuten. Nadien kwamen er verontschuldigingen: de collega’s van de omgekomen journalist konden het even niet opbrengen om met hun werk door te gaan.

Ricardo Eugênio Boechat werd geboren op 13 juli van het jaar 1952, hij was de zoon van een Braziliaanse diplomate, gehuwd met een ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Buenos Aires, Argentinië. Boechat was een recordhouder van journalistieke premies en won driemaal de Prêmio Esso. Door de website Jornalistas & Cia werd hij in 2014 verkozen als de meest bewonderde journalist. In 1998 lanceerde hij een boek over het bekendste hotel van Rio de Janeiro: “Copacabana Palace – Um hotel e sua história”.

De journalist laat zijn vrouw Veruska achter, en zes kinderen.

Foto's: Wikimedia Commons - TV Bandeirantes Reproductie