Lula-Preso

De arbeiderspartij PT (Partido dos Trabalhadores) kwam uit de verkiezingen met een resultaat dat op zijn minst meer dan behoorlijk mag beschouwd worden. Ze haalden de tweede ronde en alhoewel ze verloren tegen Jair Bolsonaro, slaagden ze er toch in om 56 zetels te behalen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Enkel de PSL (partij van Bolsonaro) kwam dichtbij met 52 zetels. In de Senaat lukte het niet zo goed: de partij haalde er de 4de plaats met 6 zetels, evenveel als de PSD. Dat leidde uiteindelijk tot de derde rang in de plaatsvervangende zetel van de tafel van de Senaatsvoorzitter, toegewezen aan ex-gouverneur Jaques Wagner, niet echt een resultaat om naar huis te schrijven. M.a.w. het gaat niet zo goed met de PT, een partij waarover tegenstanders plegen te zeggen: “Ze onthouden alles, maar leren niets en vergeten niets”.

Ook in de strijd om het voorzitterschap van de Senaat werd de invloed van de PT een flop. Senator Humberto Costa (PT) gaf toe dat zijn partij een nederlaag leed. Immers, voor de verkiezingen steunden zij Renan Calheiros (MDB), maar die verloor op een vernederende manier tegen Davi Alcolumbre (DEM). Bovendien was de PT tegen een open stemming, een wens van vele Brazilianen, en volkomen tegenstrijdig met hun eigen geschiedenis.

Kortom, het lijkt erop dat de partij de afmetingen van het probleem niet goed kan bevatten. DEM, de partij van Kamervoorzitter Rodrigo Maia, gaat tewerk als een pletwals, zonder enig mededogen. Ex-president Lula zei in 2010 dat “DEM dringend moest uitgesloten worden van de Braziliaanse politiek”. Nogal wat politici van de centrumrechtse democraten zijn die uitspraak niet vergeten en doen nu het omgekeerde, maar niet openlijk.

Maar de PT lijdt ook gezichtsverlies in links Brazilië. Hier en daar komen voorzichtige verklaringen uit andere linkse partijen dat het maar eens gedaan moet zijn met het idee dat Lula ervan uitgaat dat zijn ideeën klakkeloos moeten overgenomen worden door de anderen, voornamelijk denkend dat “alles wat slecht is voor rechts, is goed voor links”.

De echo van Cid Gomes

In oktober van vorig jaar deed Cid Gomes (PDT), broer van de verslagen presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT) en verkozen senator voor de deelstaat Ceará enkele straffe uitspraken over de arbeiderspartij, dit tijdens een evenement in Fortaleza waar de campagne van Fernando Haddad (PT) gelanceerd werd. Hij riep er in duidelijke en heldere taal dat “de PT recht afstevent op een lelijk verlies”, en dat dit het verdiende loon is voor de fouten die begaan werden in de jaren dat de partij het land regeerde. Hierna pakte het publiek uit met het gebruikelijke geroep om Lula “Olê, olê, olê, ola, Lula, Lula”. Op dat moment viel Gomes opnieuw aan en richtte zich tot een van de militanten: “Lula is opgesloten, babaca (lul). En wat ga je daar aan doen? Babaca, babaca! Dat is de PT, en het is daarom dat de PT het verdient om te verliezen. Met een dergelijke houding verliezen jullie”, zo besloot hij.

De PT verloor inderdaad, en bevestigde het gezegde van hun tegenstanders (ze onthouden alles, maar leren niets en vergeten niets). Of dat nog niet genoeg was, kwam er een herhaling. Ciro Gomes was de voorbije donderdag aanwezig bij de 11de “Bienal da Une” van de studenten, in Salvador, Bahia. Hij kreeg er het verwijt toegeschreeuwd dat hij corrupt was en dat werd meteen beantwoord door Gomes in dezelfde bewoordingen als die van zijn broer, vier maanden geleden: “Ik ben niet corrupt. Ik verkeer in vrijheid, zelfs na 38 jaren in de politiek, zonder enige smet op mijn naam. Ik ben zuiver, slik dat maar door! Lula zit opgesloten ‘babaca’ (lul)! Hij zat wel degelijk met zijn vingers in de vetpot en ik draag geen verantwoordelijkheid voor zijn opsluiting. Ik heb jullie gewaarschuwd: indien rechts Brazilië de verkiezingen wint, dan zal hij nog lang achter de tralies blijven. Iedereen mag zijn passie uitspuwen, maar zolang men zich blijft vastklampen aan een verloren minderheid, op een vernederende manier verslagen… kameraden, we werden vernederd, verslagen door deze strategie! Hierin volhouden betekent de ondergang van Brazilië!” …

Maar blijkbaar dringt het nog steeds niet door tot de “kameraden” die zich blijven gedragen als “onschuldige beschuldigden” of “beschuldigde onschuldigen”, als een niet stoppende echo herhalend dat Lula een politieke gevangene is i.p.v. een “politieker die opgesloten werd wegens corruptie”, net opnieuw bevestigd door zijn veroordeling m.b.t. het buitenverblijf in Atibaia waar hij en zijn familie op een vrij domme manier gebruik van maakte alsof het de hunne was, genietend van alles Odebrecht, OAS en Schahin Engenharias er voor hen klaarstoofde.

Lula en zijn devote aanhangers hebben nog steeds niet begrepen dat een nederlaag datgene is wat je overkomt als de tegenstanders winnen. Fanatisme staat in de weg van een serieuze linkse oppositie, broodnodig in een land waar de bevolking verblind wordt door een gespletenheid, veroorzaakt door hetzelfde fanatisme.

Oudere lezers zullen vertrouwd zijn met het fenomeen van de hangende naald, veroorzaakt door een defect in een vinylplaat, een hapering in die groef waardoor dat voortaan de plek werd waar de naald bleef haken en versprong. Telkens weer. Mooie symboliek voor het leven, maar wel de vooruitgang belemmerend. De PT moet dringend een andere plaat opzetten, beter nog, vervangen door een wat modernere geluidsdrager.

Bron 1Bron 2

Foto: YouTube