vava-lula

Genival Inácio da Silva, roepnaam Vavá en broer van ex-president Lula overleed vandaag aan de gevolgen van longkanker. Vavá was 79. De verdedigers van de ex-president dienden een verzoek in bij het gerecht opdat Lula de begrafenis zou mogen bijwonen. Enkele weken geleden werd een gelijkaardig verzoek m.b.t. het overlijden van vriend Sigmaringa Seixas op een weigering onthaald.

Rechter Carolina Lebbos, verantwoordelijk voor de uitvoering van de straf die Lula werd opgelegd, wijzigde en verstrengde vorige vrijdag de regeling omtrent de bezoekers die Lula mag ontvangen in zijn cel in Curitiba. O.m. Fernando Haddad zal de voormalige president niet meer kunnen bezoeken wanneer het hem past. Haddad zocht de leider van de arbeiderspartij voorheen op wanneer het hem uitkwam, tussen maandag en vrijdag, zich beroepend op zijn status als advocaat. Vanaf nu zal Haddad zich moeten aansluiten in de file van de conventionele bezoekers, enkel toegelaten op donderdagnamiddag. Vorig jaar kreeg “advocate” Gleisi Hoffmann al dezelfde restrictie opgelegd.

Deze rechter greep ook in bij de religieuze bezoekers. Die werden voorheen altijd toegelaten op maandag. Dat zal vanaf nu slechts eenmaal per maand kunnen.

Het ziet ernaar uit dat de 15m2 die Lula gebruikte als een soort filiaal van het Instituut Lula in São Paulo, alsmaar meer gaat lijken op een echte cel. Lula gaat (uiteraard) niet akkoord met het besluit van de rechter en gaf opdracht aan zijn verdedigers om een beroep in te dienen bij het Comité voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. Hun argument: het besluit van de rechter “vormt een inbreuk op de rechten van een gevangene”.

De strafwet zegt dat iedere gevangene recht heeft op het bezoek van zijn of haar partner, familie en vrienden, op welbepaalde dagen.

Foto: Twitter