contracheque

De hervorming van de pensioenen hoort bij het lijstje van de prioriteiten van de nieuwe regering. Een en ander zal ongetwijfeld de nodige commotie oproepen in het parlement, meteen een zware test waarbij de uitslag een groot verschil zal uitmaken, niet alleen voor de Braziliaanse staatskoffers, maar ook en vooral voor de geloofwaardigheid van de regering Bolsonaro en de minister van economie, Paulo Guedes. Is die hervorming dan echt nodig? Er mag geen twijfel bestaan over het antwoord: indien er niets gedaan wordt, zal het tekort in de sociale zekerheid nog sneller aangroeien dan reeds het geval is, met rampzalige gevolgen voor de Braziliaanse economie.

In een stukje van columnist Cláudio Humberto wordt de situatie beschreven van de ambtenaren, schril afstekend tegen de rest van de Braziliaanse bevolking. De informatie is afkomstig van het “Painel Estatístico de Pessoal da Secretaria de Planejamento”. Een hele mondvol, maar in feite gewoon het orgaan dat de uitgaves bijhoudt voor ambtenaren. En die horen bij de gelukkigen van het land, zoveel is duidelijk.

Sinds 1995 gingen meer dan 385.000 ambtenaren op pensioen. Daarvan zijn er slechts 90.000 (23%) die minder krijgen dan het integrale pensioen, gelijk aan de laatste ‘contracheque’ (loonbriefje) van hun carrière. In december 2018 gingen 1.476 federale ambtenaren met pensioen die voor de rest van hun leven maandelijks evenveel ontvangen als in de laatste werkmaand, dit in tegenstelling met de meeste gewone Braziliaanse arbeiders.

In het ganse jaar 2018 gingen 19.905 federale ambtenaren met pensioen, vrijwel allemaal onder dezelfde voorwaarden als het hierboven beschreven clubje. In het totaal krijgt 77% van de federale ambtenaren een pensioen uitgekeerd dat gelijk is aan hun laatste salaris.

In de deelstaten is het verhaal hetzelfde. Enkel al in het federaal district gingen er 18.000 ambtenaren met pensioen in een tijdspanne van 12 jaren, onder dezelfde gunstige voorwaarden.

De gemiddelde leeftijd dat de Braziliaanse ambtenaren op pensioen gaan, is 57 jaar, een leeftijd waar de gewone arbeiders (nog altijd een overweldigende meerderheid) enkel maar van kunnen dromen.

Bron