bm-crime-scene

De PT is niet de enige partij die geraakt wordt door de kanonschoten van de voormalige minister en stafchef Antonio Palocci (PT). Ook de MDB (voorheen PMDB) vormt een doelwit in het gerechtelijk akkoord dat hij afsloot, in ruil voor strafvermindering.

In de getuigenis die betrekking heeft met corruptie bij de bouw van de enorme waterkrachtcentrale van Belo Monte, in de staat Pará, duikt de MDB, de partij van ex-president en ex-vicepresident Michel Temer, op als een partner van de arbeiderspartij van Lula en Dilma Rousseff, de PT. Volgens Palocci gaat het hier om een fiftyfifty verdeling die ontstond vanaf 2010. Het ‘zaakje’ t.w.v. R$ 13 miljard leverde 1% smeergeld op, betaald door de deelnemende bedrijven. De 135 miljoen reais zouden verdeeld zijn tussen politici van de beide partijen.

Het deel van de getuigenis van Palocci, slaande op o.m. Belo Monte, werd vorige week publiek gemaakt. Palocci betrekt Lula zowel als Dilma in de misdaden die onderzocht worden in het Lava Jato onderzoek, door de federale politie. In “Termo 05” van het afgesloten akkoord bevestigen Palocci en zijn advocaten hun medewerking aan het onderzoek, uitgevoerd door de “Procuradoria-Geral da República (PGR), geopend door het hoogste gerechtshof STF, over steekpenningen voor politici van de MDB. Een van de doelwitten is ex-minister van mijnen en energie Edison Lobão.

Volgens de “Italiaan”, codenaam voor Palocci, toegekend door het bedrijf Odebrecht, stuurden partijleden van de MDB “specifieke financiële eisen naar hem voor betalingen m.b.t. de werken in Belo Monte”. Het geld, betaald door het bedrijf Andrade Gutierrez dat het consortium leidde die de centrale bouwde, diende om de presidentiële campagne, en die van hun gouverneurs, te financieren. M.a.w. het smeergeld werd zowel gebruikt voor de nationale campagne als voor de campagnes in de deelstaten. Palocci zegt dat de steekpenningen, door hem in dit deel van zijn getuigenis bestempeld als “apoio” (steun), “bestemd voor de PMDB, essentiëel was voor het welslagen van de PT campagne”. Dilma Rousseff (PT) werd in 2010 verkozen, met Michel Temer (MDB) als vicepresident.

Palocci beweert dat Dilma perfect op de hoogte was van de bedragen die de bouwbedrijven van Belo Monte bestemden voor deze doeleinden: “De toenmalige kandidate nam er kennis van en gaf effectief toestemming om door te gaan op deze manier”. Hij zegt ook dat Dilma in het begin oriënteerde om geen geld te vragen van Andrade Gutierrez voor de PT, maar dat dit wijzigde in 2012, t.g.v. de campagne van Fernando Haddad, die mede door het toedoen van Lula verkozen werd als burgemeester van São Paulo.

Bron

Foto: YouTube