tasso-renan

Een stille campagne voor de verkiezing van een nieuwe Senaatsvoorzitter verloopt middels strategisch geplande en verhulde bewegingen, maar draagt alvast het merk ‘anti’. Ondanks de politieke vernieuwingen in het parlement zal het de oude politieke garde zijn die het meeste invloed uitoefent op de keuze. Die ‘oude politiek’ wordt in dit geval voornamelijk bepaald door senator Renan Calheiros, een van de weinige overblijvende figuren die vanaf februari in functie blijft, en pretendeert om de voorzitterszetel voor de vierde keer in te palmen.

Renan (MDB – foto boven rechts) die niet geniet van de steun van president Jair Bolsonaro en zijn partij PSL, houdt achter de schermen nauwkeurig de bewegingen in het oog van Tasso Jereissati (PSDB – foto boven links) die probeert een akkoord af te sluiten met de geallieerde basis om de voormalige voorzitter te verslaan, zelfs in een gesloten en geheime stemming. Net als Calheiros is Jereissati officieel (nog) geen kandidaat, maar heeft wel gesprekken met leiders van andere partijen om zijn kansen op een overwinning te bepalen. Partijgenoot Ataídes Oliveira, niet herverkozen, zegt dat Jereissati niet aan het spel zal deelnemen om te verliezen, maar dat hij hij wacht op een signaal van de verkozen senatoren om open kaart te spelen. Volgens Oliveira is Jereissati de enige die in staat is om Renan Calheiros te verslaan.

Ondanks de discretie is het bekend dat Jereissati al samenkwam met de leiding van de partijen DEM, PSD en Podemos, alsmede dat er een vergadering gepland werd met João Doria (PSDB), voormalige burgemeester van São Paulo en nu verkozen gouverneur van die deelstaat. Doria speelt een belangrijke rol binnen de PSDB sinds de nederlaag van presidentskandidaat Geraldo Alckmin die zich terug getrokken heeft. De intrede van Doria in de campagne van Tasso Jereissati is essentieel om de steun van Bolsonaro te bekomen en om senator Major Olímpio (PSL) te overtuigen om zich terug te trekken als kandidaat Senaatsvoorzitter. Een publieke verklaring van Doria, net zoals hij dat deed voor Rodrigo Maia (DEM) die eveneens op zoek is naar een herverkiezing als Kamervoorzitter (en erg veel kansen heeft), zou erg welkom zijn.

De ‘anti-Calheiros’ sfeer werd deze week aangewakkerd door verkozen volksvertegenwoordigster Joyce Hasselmann (PSL) die aanleunt bij Doria en erg dicht staat bij Bolsonaro door Renan te bestempelen als een ‘kolonel van de Senaat’, de hoop uitsprekend dat hij weldra naar de gevangenis gestuurd wordt (er lopen verscheidene onderzoeken tegen Calheiros wegens corruptie). Renan Calheiros antwoordde door de extreemrechtse volksvertegenwoordigster te blokkeren op zijn sociale media.

Tasso Jereissati wordt tevens gesteund door een blok in de Senaat, bestaande uit diverse partijen, waaronder de PDT van de broers Cid en Ciro Gomes. Daarnaast bestaat dat blok uit de PSB, Rede en PPS met een totaal van 15 senatoren, volgens Cid Gomes in staat om anderen aan te lokken als de PSDB, PP, PSD en DEM. Indien dat lukt, dan zou dat blok een ruggengraat vormen die bepaalt wie er terechtkomt in de zetel van de voorzitter en de directiezetels van de Senaat.

De ‘anti-Renan’ beweging wint ondertussen aan kracht op de sociale media. De beweging MBL (Movimento Brasil Livre) opende een spaarpot via het internet om R$ 30.000 te verzamelen. Met dat geld zouden manifestaties bekostigd worden tegen de kandidatuur van Calheiros. De actie kreeg de naam “Operação Fora Renan” (operatie Renan buiten) en zou vooral gericht worden op de senatoren die hem vooralsnog steunen. De beweging diende ook een verzoek in bij het hooggerechtshof STF om Renan te blokkeren omdat hij het onderwerp is van verscheidene onderzoeken tegen zijn persoon.

Renan kan rekenen op de steun van een aantal partijgenoten, ook enkelen van de PT en PSD, tot op dit moment een vijftal stemmen opleverend. Zijn eigen partij (MDB) houdt een plan B achter de hand, met name senator Simone Tebet, de leidster van de partij in de Senaat. Er bestaat de vrees dat de druk van de publieke opinie zal stijgen in de komende dagen, en dat enkele senatoren hierdoor van mening kunnen wijzigen. Vandaar dat Renan het spel voorzichtig speelt en probeert om de regering voor zich te spannen. Hij dineerde al samen met minister van economie Paulo Guedes en beloofde hem steun m.b.t. de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen. Calheiros zegt dat hij wacht tot op de vooravond van de verkiezing om te bepalen of hij al dan niet kandidaat is. Voor de MDB is het duidelijk dat de kansen op weerstand tegen zijn naam hierdoor aanzienlijk zullen verminderen.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Valter Campanato - Agência Brasil