carnaval-rua

De tijd gaat snel, gebruik hem wel. Nogal wat feestvierders denken daarom liever aan het jaarlijkse carnavalfeest i.p.v. zich zorgen te maken over de dagelijkse beslommeringen, waaronder de politieke ommekeer waarvan de gevolgen voor de gewone Brazilianen vooralsnog niet erg duidelijk zijn. Het moet immers allemaal nog echt gebeuren, positief of negatief.

Het jaarlijkse carnavalsfeest valt dit jaar in het eerste weekend van de maand maart. In São Paulo tonen de sambascholen hun vaardigheden op 1 en 2 maart, in Rio de Janeiro op 3 en 4 maart. Alles bij elkaar kan er gehost worden in diverse Braziliaanse steden tussen vrijdag 1 maart, en Aswoensdag 6 maart. Het gewone straatcarnaval begint op zaterdag 2 februari in São Paulo en zelfs al op 5 januari in Belo Horizonte. In Salvador trekken de eerste ‘trios elétricos’ vanaf 28 februari de straat op.

De hotelsector wrijft al in zijn handen, zeker in Rio de Janeiro waar 62% van de hotelkamers al gereserveerd werden voor het carnaval van 2019. SindHotéis Rio, de bond van de hoteliers in de ‘cidade maravilhosa’, heeft het over een verhoging van de reservaties van 22% in vergelijk met dezelfde periode van vorig jaar. Alfredo Lopes, voorzitter van SindHotéis, meent dat het totaal van de reserveringen zal uitstijgen boven de 86% van vorig jaar. Het weze hem gegund.

De feestvierders willen vooral overnachten in het centrum van de stad, met een gemiddelde van 71%. Leme en Copacabana komen op de tweede plaats met 70%, Flamengo/Botafogo met 58%, Barra/Recreio met 52% en tenslotte Ipanema/Leblon met 51%.

Nationale carnavalvierders zijn in de meerderheid en komen vooral uit de staten São Paulo en Minas Gerais. Buitenlandse hossers komen voornamelijk uit Zuid- en Noord-Amerika.

Een en ander wijst erop dat de carnavalvierders vooral willen deelnemen aan het straatcarnaval in de bovenvermelde wijken, en minder bezorgd zijn om een (duur) zitje te bemachtigen in een ‘camarote’ (VIP-ruimte) van het bekende Sambódromo waar de scholen elkaar bekampen in het defilé.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil