Veroordeelden Lava Jato uitgesloten van gratieverlening

Indulto

Op verzoek van de publieke verdediging van Brazilië, besloot president Michel Temer uiteindelijk toch om over te gaan tot de ondertekening van de traditionele gratieverlening voor gevangenen in de kerstperiode. Deze keer zullen veroordeelden wegens corruptie niet kunnen genieten van de maatregel. De laatste details van het decreet, dat morgen in het staatsblad zou verschijnen, werden gisteren afgewerkt in het presidentiële paleis (Planalto) tijdens een vergadering.

Carlos Marun, minister van het secretariaat van de president, liet weten dat Temer alle details grondig wil onderzoeken om niet opnieuw op een njet te botsen van het STF, zoals gebeurde bij de gratie van vorig jaar. De tekst zou deze keer ook veroordeelden uitsluiten die opgesloten werden wegens seksuele misdaden tegen kinderen.

Michel Temer zag eerder al af van de ondertekening van het document, dit omwille van de ontstane polemiek m.b.t. de de gratieverlening van vorig jaar waarbij veroordeelden in het Lava Jato onderzoek eveneens konden genieten van de maatregel. Het STF startte een proces op over het decreet van 2017, maar dat is nog steeds niet ten einde.

Het decreet is een traditie en wordt ieder jaar ondertekend door de zittende president, sinds 1988.

Jair Bolsonaro, de verkozen president, bevestigde eerder al dat hij niet van plan is om de traditie voort te zetten: “Aangezien de gratieverlening een presidentiële kwestie is, zal mijn pen met dezelfde hoeveelheid inkt moeten toekomen tot aan het einde van mijn mandaat”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s