Temer-Natal

De huidige president draagt zijn ambt over na 31 december, en maakte in zijn kerstboodschap een balans op van zijn mandaat. Hij deed dat middels een toespraak van enkele minuten op de openbare radio- en televisiezenders, en wenste hierbij een zalig kerstfeest aan alle Braziliaanse onderdanen, zeggende dat hij zijn mandaat beëindigt met een ‘verlichte ziel en met het gevoel dat hij zijn opdracht vervulde’. Voor hem ‘was elk overwonnen obstakel, elk beleefd moment, de moeite waard’.

Volgens de president ging Brazilië erop vooruit: “Jullie kunnen er zeker van zijn dat ik geen enkele moeite spaarde, noch energie, wetend dat ik nu een land overdraag dat er beter aan toe is dan voorheen, toen ik eraan begon. Het volstaat nu om de hervormingen en de vooruitgang die ik opstartte, in werkelijkheid om te zetten.”

Verder: “Ik wil iedereen bedanken, zij die mij steunden, ook diegenen die me niet steunden. Dat is tenslotte democratie. Het liet me toe om na te denken en om te bewijzen dat het mogelijk is om meer te doen voor dit land. Net dat gaf me de kracht om niet op te geven.”

Niet alle Brazilianen gaan akkoord met zijn zienswijze. We geven twee voorbeelden, geplukt uit de reacties op dit bericht in de krant Estadão.

Contra

“Temer zal geïdentificeerd worden met een politieke carrière, gevuld met corruptie, zijnde de leider van een maffia bestaande uit verschillende politieke partijen. Indien het gerecht voor iedereen gelijk zou zijn in Brazilië, dan zou dit heerschap geboeid moeten weggeleid worden op 1 januari 2019 om zich te verenigen met zijn soortgenoten en vrienden. Onze gerechtelijke instanties zijn een schande.”

Pro

“Er is veel slechte wil nodig om niet te zien dat Temer erg veel realiseerde in de twee jaren van zijn regering. Voor mij blijft de herinnering aan zijn sereniteit, veerkracht, opvoeding, cultuur, diplomatie. Temer is een ‘gentleman’.

Bron

Foto: Antonio Cruz- Agência Brasil