Temer-Dodge

Terwijl velen op onze aardbol vooruitkijken naar het nieuwe jaar met hoop op beterschap van ‘whatever’ nu nog niet goed zit, zijn er anderen die daar niet op rekenen, vooral als het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Dit is zeker het geval voor president Michel Temer (78) die over 10 dagen het presidentiële lint en het roer zal overdragen aan de nieuw verkozene, Jair Messias Bolsonaro.

Temer kreeg deze week een nieuwe opdoffer te verwerken van procureur-generaal Raquel Dodge (foto boven rechts) die een nieuwe aanklacht tegen zijn persoon indient, voor passieve corruptie en witwassen van steekpenningen. De aanklacht slaat op een corruptieschema in de havensector, met het wegsluizen van R$ 32,6 miljoen tussen augustus 2016 en juni 2017. Het universum van de aanklachten tegen Temer is echter groter dan dat. Twee eerdere aanklachten komen van de voormalige procureur Rodrigo Janot, vertrekkend van de getuigenissen, afgelegd door de broers Batista en enkele kaderleden van de groep JBS. Die aanklachten werden vorig jaar door de Kamer in de koelkast gestopt, maar zullen daar zeker weer uitgehaald worden in 2019.

Een deel van een ander onderzoek plaatst Michel Temer in een onfrisse affaire in 2014, nog voor dat hij president werd (nadat Dilma Rousseff afgezet werd). Het gaat om het doorschuiven van R$ 10 miljoen uit het ‘smeergeld-departement’ van de groep Odebrecht naar Temer en zijn politieke groep.

De rest gaat om vijf verschillende zijsporen van het onderzoek in de havensector. In totaal hangen er hierbij negen verschillende nachtmerries boven zijn hoofd: drie aanklachten, één onderzoek dat reeds opgestart werd, en vijf anderen die opgestart zullen worden. Al deze ellende zal vanaf 1 januari overgedragen worden naar de rechtbank in eerste instantie: geen ‘foro privilegiado’ meer met een jarenlange aansleep.

Temer deed deze week zijn beklag over de nieuwe aanklacht: “Dit kwetst me erg diep. Het gaat hier om morele aanvallen op mijn persoon”, en vervolgde: “Jullie kunnen vaststellen dat ik als publieke persoon en als politicus tot nog toe vrij bleef van enige smet, maar dat maakte van mij geen ‘trio elétrico’ dat met vreugde door de straten trekt, integendeel. Ik gedroeg mij altijd heel discreet, in alles wat ik deed. En dan komen die morele aanvallen die mij werkelijk onderuithalen. Dat is het enige waar ik mij aan erger. Voor het overige kan ik enkel maar trots zijn op alles wat ik verwezenlijkte”.

Michel Temer besprak zijn situatie met enkele vertrouwelingen en liet zijn onrust blijken. Hij acht het goed mogelijk dat hij aangehouden wordt nadat hij het Planalto (presidentiële paleis in Brasília) zal verlaten. De vertrouwelingen bevestigen dat en zeggen dat het risico reëel is.

Eerder werd hem aangeraden om een tijdlang naar Portugal te reizen waar hij vrienden heeft. Ook de mogelijkheid om les te geven aan de universiteit van Coimbra werd overwogen. Temer sloeg de raad in de wind, alsmede de suggestie om ergens ambassadeur te worden zodat hij kon blijven genieten van de geprivilegieerde rechtspraak. Hij was zelfs categoriek: “Ze zullen zeggen dat ik op de vlucht sla. Ik vlucht niet, ik zal het allemaal onder ogen zien”.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil