JDD

Leeftijd, gezondheid en de ‘gerechtelijke geloofwaardigheid’ vormen enkele van de argumenten, gebruikt door de advocaten van agnosticus João Teixeira de Faria, bekend als ‘João de Deus’ (in Brazilië) of als ‘John of God’ (in het buitenland). Faria werd vorige zondag (16/12) in preventieve hechtenis genomen en verblijft in het ‘Complexo Prisional de Aparecida de Goyânia’ (Goiás) omwille van aanklachten wegens seksueel misbruik. Volgens het openbaar ministerie loopt het aantal aanklachten op tot meer dan 500.

Naast de redenen die de verdedigers opgeven in het voordeel van de genezer, zeggen zij dat de opsluiting op een ‘illegale manier schade berokkent’ aan de beschuldigde. De advocaten dienden een verzoek tot een habeas corpus in bij het STJ (Superior Tribunal da Justiça) en stelden een huisarrest voor met enkelband. Het verzoek werd afgewezen door rechter Nefi Cordeiro. Een nieuw verzoek werd ingediend bij het STF (Supremo Tribunal Federal). Aangezien dat hof reeds de eindejaarsrecessie aanvatte, is het aan minister Dias Toffoli, de huidige voorzitter van dat hof, om al dan niet in te gaan op het verzoek. Tot op dit moment manifesteerde hij zich nog niet.

Leeftijd & gezondheid

De verdediging argumenteert dat de genezer 76 jaar is en dat hij gezondheidsproblemen heeft zoals hartproblemen en een vaatziekte, ook dat hij reeds geopereerd werd in 2015 voor het verwijderen van een tumor. Een medisch examen dat eerder dit jaar uitgevoerd werd, wijst op het gevaar van een AVC (beroerte) en een embolie. De advocaten dienden een lijst in van de geneesmiddelen voor hart en bloedvaten die de beschuldigde neemt, meer dan 20 per dag. Verder wijzen zij erop dat Faria al 42 jaar een vast domicilie bezit in Abadiânia, en dat hij rechtstreeks verantwoordelijk is voor 1.300 jobs ter plaatse, eraan toevoegend dat hij 10.000 bezoekers/maand ontvangt, altijd ‘zorgt voor het welzijn van allen’.

De verdediging vindt dat hij het slachtoffer is van een ‘lynchpartij door de pers’ en wijzen erop dat dat hij zich ter beschikking stelde van het gerecht en nooit het onderzoek belemmerde. De thesis dat Faria zou kunnen vluchten, gevoed door het bericht dat hij 35 miljoen reais vrijmaakte van zijn financiële applicaties, wordt afgewezen. De advocaten vinden het absoluut normaal dat iemand in zijn situatie, aldus reageert.

JDD-Dinheiro

De burgerlijke politie van Goiás vond vrijdag bij een huiszoeking een koffer vol geld, een flink aantal edelstenen en een pak geneesmiddelen. Een eerdere huiszoeking op een ander adres leverde al een som cash geld op van R$ 400.000, plus zes wapens.

Alles bij elkaar wordt het wel erg moeilijk voor de de man die bekendstaat als een genezer, maar er niet in slaagt om zichzelf te genezen.

Bronnen: Estadão – UOL Notícias

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil