Neves-A

Aécio Neves (PSDB – centrumrechts), ex-partijvoorzitter en verkozen volksvertegenwoordiger, dreigt helemaal aan de kant geschoven te worden binnen zijn eigen partij. De koepel van de PSDB is van plan om de (nu nog) senator onder druk te zetten om afstand te nemen van de partij, zij het dan tijdelijk. Een van de voorstellen bestaat erin dat hij hij een soort verlof aanvraagt, dit om te vermijden dat hij uiteindelijk uit de partij gezet wordt. Partijbonzen praten over deze mogelijkheid in besloten kringen.

De druk op Neves verhoogde nadat het openbaar ministerie en de federale politie (PF) huiszoekingen uitvoerde in woningen van de senator, in Rio de Janeiro en in Minas Gerais. De operatie ‘Ross’ van de PF onderzoekt de beschuldiging dat het vleesbedrijf JBS (van de broers Joesley en Wesley Batista) R$ 128 miljoen aan steekpenningen zou betaald hebben aan Aécio Neves en zijn geallieerden, tussen 2014 en 2017. Minstens een deel daarvan zou gebruikt zijn voor het afkopen van politieke steun in zijn electorale campagne van vier jaar geleden. Daarnaast biechtte Joesley Batista en andere kaderleden van JBS op dat Neves een maandelijkse uitkering (mesada) zou gekregen hebben van R$ 50.000. De senator ontkent in alle klemtonen en zegt dat hij niet kan aanvaarden dat “beschuldigingen en versies van criminelen de feiten verdraaien”.

In de coulissen zeggen PSDB volksvertegenwoordigers dat de uitzetting van Neves snel zou kunnen verlopen indien er een aanklacht wordt ingediend bij de Conselho de Ética (raad voor ethiek) van de partij, dit om aan te tonen dat de ‘tucanos’ niet akkoord gaan met handelingen (als corruptie) die ingaan tegen de ethiek. De raad werd twee weken geleden opgericht en wordt voorgezeten door volksvertegenwoordiger Samuel Moreira (PSDB-SP), voordien stafchef van gouverneur Geraldo Alckmin (PSDB).

Het ganse verhaal leidde tot verontwaardiging bij andere partijleden, vandaar het voorstel dat hij zelf afstand neemt van de partij om te voorkomen dat ze mede ‘besmeurd’ wordt. De situatie van Aécio Neves wordt als kritiek beschouwd, zelfs in zijn eigen vriendenkring. Sinds de eerste beschuldigingen tegen zijn persoon, krijgt de PSDB het ene probleem na het andere te verwerken. Op het hoogtepunt van die crisis verloor ex-gouverneur Geraldo Alckmin, aan de leiding van de partij, de recente verkiezingen.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil