Bolso-Palido

De ‘huwelijksreis’ van de verkozen Braziliaanse president met de macht loopt ten einde, dit na de euforie van de overwinning en de immense verwachtingen van de Brazilianen, diep teleurgesteld in de politiek, murw geslagen door de corruptie en naar een of andere kant geduwd door de opsplitsing tussen ‘nós e eles’. Wat nu?

Bolsonaro begint te kreunen onder het gewicht van de macht die hij zo graag wilde, het openen van een onderzoek tegen zijn stafchef Onyx Lorenzoni, de vreemde geldtransacties op de rekening van een ex-raadgever van zijn zoon, senator Flávio Bolsonaro. Tel daar nog bij een cheque van R$ 24.000 voor zijn echtgenote en nieuwe ‘first lady’ Michelle, eveneens afkomstig van die raadgever.

Die raadgever heet Fabrício Queiroz, een lid van de PM (Polícia Militar) hetgeen doet denken aan de explosieve relatie tussen president Michel Temer en kolonel (PM) João Baptista Lima Filho, aangeduid als de ‘operator’ van duizend en een dingen voor Temer, inclusief de verbouwing van een woning voor zijn dochter Maristela. De ene PM heeft niets te maken met de andere, maar het verduidelijkt wel het verhaal.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is – het nieuwe parlement begint pas operationeel te worden in februari – levert de partij van Bolsonaro, de PSL, al een reeks hoofdbrekens op. De partij groeide enorm tijdens de verkiezingen en heeft, na de PT, het meeste volksvertegenwoordigers in de kamer. Hiermee wordt een oud gezegde nog maar eens bewaarheid: kwantiteit staat niet altijd evenredig met kwaliteit. Een van de turbulenties in de partij werd veroorzaakt door een discussie tussen stemkampioenen Joyce Hasselmann en Major Olímpio, deze laatste nog maar eens een lid van de PM.

Hasselmann staat ervoor bekend om geen blad voor de mond te nemen, noch minder enige subtiliteit te tonen in haar teksten (Hasselmann is journaliste). Zij wil de partij leiden in de Kamer en kreeg hierdoor heibel met Olímpio. Toen dat uitlekte gooide zij nog wat olie op het vuur door te zeggen dat Olímpio de partij leidt met ‘veel branie, geschreeuw en bedreigingen’.

Bolsonaro probeert het vuurtje te blussen en roept de partij bij elkaar, volgende week. Hij wil echter af van de oude ‘toma lá da cá’ politiek in het parlement en het valt te betwijfelen of hij erin slaagt om de gemoederen te bedaren.

Ook Eduardo Bolsonaro, volksvertegenwoordiger en andere zoon van de president (die zich graag wil voordoen als een niet-officiële minister van buitenlandse zaken), staat in het centrum van de huidige verwarring. Wederom is het Joyce Hasselmann die via een uitgelekt Whatsapp (O Globo) gesprek liet weten: “Een zoon van de president draagt het gewicht van een zoon te zijn van de president, en dat kan schade toebrengen aan de partij en aan de president”. Wie zal haar ongelijk geven?

Bolsonaro, nog altijd bleek omwille van de gevolgen van de aanslag die op hem gepleegd werd, doet zijn best om zijn nakomelingen in de pas te doen lopen, om de kwestie van de vreemde geldtransacties van de ex-raadgever uit te leggen, om de partij samen te houden, om de milieukwesties op te lossen, de hervorming van het pensioenstelsel erdoor te krijgen, maar wat met Rodrigo Maia, de huidige Kamervoorzitter? De parlementairen denken aan een verhoging van hun salaris, een nieuwe bom onder de nog altijd kreunende economie. Zal Bolsonaro neen zeggen?

Buiten zijn eigen gezondheid zijn er blijkbaar nog meer redenen om er bleekjes uit te zien.

Bron

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil