Lula-Bolsonaro

“Bolsonaro won de verkiezingen omdat hij niet tegen mij moest opkomen. En hierdoor krijgt Moro de kans om machtiger te worden”, zo antwoordt ex-president Lula op een brief van 29 november, waarin journalist Kennedy Alencar hem liet weten dat hij een documentaire aan het maken was voor BBC World News, en dat hij hem hieromtrent graag wilde interviewen.

Lula antwoordde, eveneens per brief dat hij “veroordeeld werd zonder bewijzen, meer, zonder een enkele misdaad te begaan”. Hij schreef: “Iedereen weet dat het appartement niet van mij is, en de veroordeling van Moro heeft het over ‘onbepaalde feiten’. Ik werd veroordeeld omdat ik de meest succesvolle president van de republiek was die het meeste deed voor de armen van dit land, en omdat ik opnieuw verkozen zou worden. Daarvoor werd ik aangehouden. En daarom stonden ze niet toe dat ik geïnterviewd werd, zeker niet tijdens de verkiezingen. De waarheid van een veroordeling gebaseerd op leugens is kwetsend voor de machtigen die angst hebben voor de wil van het volk. En daarom beschouw ik mezelf als een politieke gevangene”.

Lula uitte harde kritiek op Moro: “Hij wist dat hij mij onschuldig moest verklaren als hij zou ageren volgens de wet, en dat ik dan verkozen zou worden als president. Dat wou hij niet. M.a.w. hij deed aan politiek in zijn veroordeling, en daar haalt hij nu voordeel uit. Bolsonaro won enkel omdat ik niet meedeed, en zo cumuleert Moro meer macht”.

Over de afzetting van Dilma Rousseff: “Het was een staatsgreep. Tasso Jereissati (ex-voorzitter van de PSDB) gaf trouwens toe dat zij de democratie saboteerden door de verkiezingen van 2014 niet te erkennen. Zij saboteerden de regering. De staatsgreep explodeerde echter in hun handen omdat het ‘wegwerp-politici’ zijn. De PSDB en de MDB verloren het noorden toen ze het vuur aan de lont staken van de politiek en de democratie. Wie daar het meeste onder leed, waren de Brazilianen. Zonder die sabotage zou de economische crisis reeds voorbij geweest zijn in 2015. Het land zou zijn geloofwaardigheid en democratie behouden zijn. In plaats daarvan werd de boodschap verspreid dat Brazilië een land is waar de vicepresident de verkozen president een voetje licht en dat verkiezingen niet van tel zijn. Eerst wordt een democratisch verkozen president afgezet. Daarna word ik aangehouden en verhinderd om deel te nemen aan de verkiezingen, ondanks dat de peilingen uitwezen dat ik die verkiezingen met gemak zou winnen”.

De andere kant

Ex-rechter en toekomstige minister van justitie antwoordde schriftelijk op de beschuldigingen van Lula, in het Engels. Vertaald: “Ex-president Lula werd veroordeeld omdat hij de mentor is van het Petrobras schandaal. Ongeveer twee miljard dollar aan smeergelden werden betaald d.m.v. contracten met Petrobras gedurende zijn ambtstermijn. Het appartement is een deel van die steekpenningen, gebruikt in persoonlijk voordeel. Politieke medestanders als José Dirceu en Antonio Palocci (beiden PT) werden eveneens veroordeeld omwille van persoonlijke verrijking in andere gevallen. Palocci bekende schuld. Lula staat nog terecht in andere aanklachten. De rechtbank van 2de aanleg bevestigde de veroordeling van Lula. Hogere gerechtshoven in Brasília bevestigden het bevel tot aanhouding, waardoor de veroordeling (in 1ste instantie) aan kracht won. Het was geen veroordeling van 1 man. Mijn huidige positie in de nieuwe regering heeft niets te maken met die veroordeling. Ik kende de nieuwe president niet eens toen ik de uitspraak deed, in 2017”.

What Happened to Brazil…

Kennedy Alencar besloot een documentaire in drie delen te maken bij gebrek aan de mogelijkheid om Lula direct te interviewen, en omdat hij het nodig vindt om de mening van de ex-president publiek te maken. Vandaar dat hij per brief contact opnam met de oud-president.

De documentaire krijgt als titel “What Happened to Brasil… “en zal uitgezonden worden door BBC World News vanaf 12 januari 2019.

Legden reeds interviews af voor deze documentaire: president Michel Temer, ex-presidenten Fernando Henrique Cardoso en Dilma Rousseff, minister Ricardo Lewandowski van het STF, ex-procureur-generaal Rodrigo Janot, economiste Laura Carvalho, sociologe Esther Solano en andere Brazilianen die de protesten van 2013, 2015 en 2016 meemaakten. Allemaal gaat het om personages die getuige waren van deze recente gebeurtenissen en kunnen meepraten over de grote veranderingen die Brazilië doormaakte in de jongste vijf jaren.

Verkozen president Jair Bolsonaro en toekomstige minister van justitie Sérgio Moro werden eveneens uitgenodigd voor een interview, maar gingen daar tot op dit moment nog niet op in.

Bron

Foto: Agência Brasil