Pobrezas

Het aantal mensen levend in extreme armoede steeg van 6,6% in 2016 (van de Braziliaanse bevolking) naar 7,5% in 2017, in exacte cijfers: van 13,5 miljoen naar 15,2 miljoen. De cijfers komen van het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística), een studie die “de sociale realiteit van het land weergeeft”, aldus het instituut.

Het rapport toont ook aan dat het aantal mensen onder de inkomenslijn verhoogde. In 2017 was dat al 26,5%, het jaar voordien 25,7%. Het gaat hier om een stijging van 52,8 miljoen mensen naar 54,8 miljoen. Meer dan een kwart van de Braziliaanse bevolking moet toekomen met een maandelijks inkomen van R$ 406, dat is aan de huidige wisselkoers ongeveer 95 euro. Meer dan de helft van deze mensen leven in de noordoostelijke regio. In de staat Amapá gaat het 18,5%. Ter vergelijk: in de zuidelijke staat Santa Catarina is dat 1,6% van de bevolking.

Meer dan 10% van de Brazilianen betreft huishoudens zonder directe of indirecte afvalinzameling; 15,1% leeft in huizen zonder een watervoorziening via het publieke netwerk. De deelstaat Maranhão staat op kop van de staten zonder vuilophaling: 32,7% van de inwoners van die staat hebben geen toegang tot die dienst.

In Acre beschikken 18,3% van de inwoners niet over een eigen badkamer. In de staat Piauí heeft 91,7% geen toegang tot rioleringen, of een netwerk van drink- of regenwater.

De resultaten van het onderzoek tonen een enorm verschil met de staat São Paulo waar de dekking het grootst is voor alle diensten. Iets meer dan 1% van de Paulistas (inwoners van die deelstaat) kunnen niet rekenen op afvalophalingen; 3,6% heeft geen toegang tot de publieke drinkwatervoorziening, en 7% moet het doen zonder rioleringen.

Bron

Foto: Agência Brasil