DilLul

Het was minister/rechter Edson Fachin (STF) die in maart van dit jaar besloot om de aanklacht tegen ex-presidenten Lula Inácio da Silva en Dilma Rousseff voor “bendevorming van de PT” door te sturen naar de federale justitie van de hoofdstad Brasília. De aanklacht dateert van vorig jaar en werd opgesteld door de toenmalige procureur-generaal Rodrigo Janot. De aanklacht is, naast de 2 voormalige presidenten, gericht tegen andere PT-leden en werd vandaag aanvaard door rechter Vallisney de Souza, van de federale justitie in de hoofdstad Brasília. Enkel senator Gleisi Hoffmann en echtgenoot/ex-minister Paulo Bernardo blijven onderworpen aan het oordeel van het STF.

Het gaat om het ontvangen van 1,48 miljard reais steekpenningen door de arbeiderspartij, in het kader van gelden die weggesluisd werden via het staatsbedrijf Petrobras: “Minstens sinds de helft van 2002 tot 12 mei 2016 integreerden de beklaagden een criminele organisatie in de periode dat Lula en Dilma Rousseff aan de leiding stonden van Brazilië als president, aldus een reeks misdaden begingen die voornamelijk schade toebrachten aan de publieke administratie”, aldus Janot, destijds de openbare aanklager van de republiek. Hij wijst in zijn aanklacht naar ex-president Lula als leider van het schema.

Naast Lula en Dilma, worden ook ex-ministers Antonio Palocci en Guido Mantega aangeklaagd, alsmede ex-schatbewaarders João Vaccari Neto en Edinho Silva. De verdediging van de beklaagden krijgt 15 dagen tijd om hun argumenten in te dienen bij de eerder vermelde rechter.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil