Bolso-Colete

De federale politie onderzoekt twee nieuwe bedreigingen tegen de persoon van verkozen president Jair Bolsonaro. Twee video’s, circulerend op de sociale media, tonen gewapende mannen die bedreigingen uiten en praten over Bolsonaro als doelwit van hun wapens.

Ameacas BolsoCarlos Bolsonaro, gemeenteraadslid (RJ) en een van de zonen van de nieuwe president, publiceerde eerder deze maand enkele boodschappen op Twitter waar hij de video’s deelde, en waarschuwde voor het risico om de bedreigingen niet ernstig te nemen. In een van de filmpjes wijst een man met een machinepistool in de richting van een donkere straat en uit bedreigingen zonder zijn gezicht te tonen. Een andere video is een man te zien met een wapen in beide handen, zeggend: “Bolsonaro, je mag een kogel verwachten”. De man doet geen moeite om zijn gezicht te verbergen voor de camera. De federale politie probeert nu de identiteit van de bedreigers te achterhalen. Volgens de agenten wijst alles erop dat het om leden gaat van een misdadige organisatie. Een van de objectieven bestaat erin om uit te maken of de bedreigingen echt deel uitmaken van een aanvalsplan, ofwel gewoon een poging om de aandacht te trekken.

Generaal Augusto Heleno, toekomstige minister van het kabinet van institutionele veiligheid, liet weten aan de krant O Globo dat hij over informatie beschikte over een terroristische aanslag op Bolsonaro. Heleno gaf geen details vrij en zei ook niet welke maatregelen er getroffen werden. Het onderwerp kwam al ter sprake tijdens vergaderingen van de federale politie en Abin (Agência Brasileira de Inteligência).

De verkozen president overweegt om volgende zondag naar São Januário te gaan waar een huldiging plaatsvindt voor het Braziliaanse kampioenschap voetbal. Zijn ploeg bewakers probeert hem te doen afzien van het idee, hem herinnerend aan de risico’s van een dergelijke operatie. Na de aanslag op zijn persoon met een mes, in september, draagt Bolsonaro altijd een kogelvrij vest, bij iedere verplaatsing.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil