Cuba stopt programma “Mais Médicos”

M-Medico

De Cubaanse regering meldt vandaag dat ze zich gaan terugtrekken uit het programma “Mais Médicos” na vijf jaren werking, dit omwille van de “bedreigende en negatieve taal” van de verkozen president Jair Bolsonaro. Voor Havana zijn de aangekondigde wijzigingen in het programma onaanvaardbaar. De Braziliaanse regering en andere betrokkenen zouden reeds ingelicht zijn over het besluit dat inhoudt dat de duizenden Cubaanse artsen, werkzaam in Brazilië, moeten terugkeren naar hun land.

In een nota zegt Cuba dat de ploeg van Bolsonaro de waardigheid, het professionalisme en het altruïsme van de Cubaanse medewerkers in twijfel trekt.

Padila-Mais-MedicosCubaanse dokters worden toegesproken door Alexandre Padilha, minister voor gezondheid in de regering Dilma Rousseff.

Het programma werd gelanceerd in 2013, tijdens de regering van Dilma Rousseff, om het tekort aan artsen in het land aan te vullen. Dat tekort werd destijds geschat op 54.000 professionals in de sector. Naast het stimuleren van de transferentie van Braziliaanse artsen naar het binnenland, pretendeerde het programma ook de import van professionals om actief te zijn in de publieke gezondheidszorg SUS (Sistema Único de Saúde) in die regio’s waar dat nodig was. Een en ander verliep niet zonder protesten van Braziliaanse professionals uit de sector. Een van de voornaamste punten van kritiek bestond erin dat het diploma van de buitenlandse medici niet moest erkend worden. Daarnaast kreeg de regering te horen dat het gebrek aan de nodige infrastructuur en arbeidsvoorwaarden de voornaamste reden was om niet in het binnenland te gaan werken.

Het prijskaartje

Dilma-CastroDilma Rousseff met Raúl Castro bij de inhuldiging van de eerste fase van de haven van Mariel, in Cuba, gefinancierd door Brazilië.

De Cubaanse regering stak 75% van de vergoedingen van hun artsen in Brazilië, in eigen zakken. Dat gaat intussen om verscheidene miljarden. Ondanks deze afspraak blijft de terugbetaling aan de Braziliaanse investeringsbank BNDES voor het geleende geld waarmee de Cubaanse haven van Mariel gebouwd werd, in gebreke. Een Braziliaanse missie trok onlangs naar Cuba om de kwestie te bespreken, en Cuba vroeg om de quota’s van 2018 en 2019 te herzien.

Foto's: Wikimedia Commons - Marcello Casal - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s