Autootje kopen? Afdokken!

Montadoras

De Braziliaanse economie staat nog ver af van een volledig herstel, maar dat belette de heren parlementairen niet om het gat van 376 miljard reais, voorzien voor volgend jaar, nog wat groter te maken. Bolsonaro mag dan al gewonnen hebben, hij krijgt er een erfenis bij die velen hem niet zullen benijden.

De Braziliaanse autoconstructeurs, alvast gewend aan datgene te verkrijgen wat zij willen, zelfs als dat gepaard moet gaan met afpersingen als “massale afdankingen”, garanderen een vergroting van het deficit met minstens 1,5 miljard per jaar voor de komende vijf jaren. In ruil voor de fiscale gunsten die het parlement hen (weer) toekende, staan niet veel eisen, zeker niet wat betreft het verlagen van de prijzen van hun voertuigen die nu al peperduur zijn, vergeleken met elders.

Het programma Rota 2030 bepaalt de regels voor de productie van voertuigen voor de komende 15 jaren, regels m.b.t. de veiligheid, de energetische efficiëntie, nieuwe technologieën, neerkomend op de afspraak dat de fabrikanten R$ 5 miljard zullen investeren in hun eigen productie: onderzoek en ontwikkeling. De regering laat hierbij na om te innen, terwijl de producenten in Brazilië “populaire autootjes” aanbieden voor R$ 40.000 (9.500 euro) in “promotie”. Wil de consument alle opties, eenvoudige dingen die van het “autootje” enigszins een “auto” maken, dan moet hij R$ 70.000 (16.450 euro) ophoesten.

Jeep-Compass

Een Jeep Compass, geproduceerd in de deelstaat Pernambuco, wordt in Brazilië verkocht “vanaf” R$ 142.000 (33.400 euro). Hetzelfde voertuig wordt ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten waar het te koop is voor R$ 77.000 (18.120 euro).

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s