Het is niet het moment

Baianas-STF

Dat het leven van de toekomstige Braziliaanse president niet over rozen zal gaan, blijkt alvast uit een slag onder de gordel, toegebracht door de huidige Senaatsvoorzitter Eunício Oliveira (MDB), net alsof hij nog even zijn tanden wil laten zien vooraleer hij het voorgoed mag afbollen (Oliveira werd niet opnieuw verkozen en liet al weten dat hij dan maar op pensioen zal gaan). Terwijl Bolsonaro erop drukt dat de uitgaves moeten ingekort worden, krijgt hij vandaag te horen dat Oliveira de stemming over de loonsverhoging van de opperrechters van het STF, vandaag nog op het programma zet. Het gaat om een verhoging van R$ 33.000 naar R$ 39.000 (van 7.675 euro naar 9.090 euro, aan de actuele wisselkoers). De verhoging heeft een watervaleffect met een verhoging van het plafond van de publieke functionaliteit, en de automatisch daaraan gekoppelde verhogingen voor rechters, procurators en parlementairen. De totale impact wordt geschat op 6 miljard reais per jaar.

Bolsonaro: “Het is evident dat dit niet het moment is om de uitgaves te verhogen. We gaan het jaar afsluiten- en het nieuwe jaar beginnen met een tekort. Wanneer we het hebben over een hervorming van de sociale uitkeringen en pensioenen, dan kan dat niet zonder enkele opofferingen, zelfs al beweren sommigen het tegendeel. Iedereen werkte tot nog toe mee opdat Brazilië uit deze crisis komt. Ik reken erop dat de gerechtelijke machten meewerken en geen druk gaan zetten op deze verhoging van de uitgaves”.

Hij voegde eraan toe dat hij in zijn onderhoud met Michel Temer, zal vragen om zijn veto te stellen tegen deze verhoging, mocht die goedgekeurd worden door het parlement.

Bolsonaro gelooft nog altijd dat er dit jaar nog vooruitgang zal geboekt worden in de hervorming van de pensioenen. Hij zal hiervoor gaan praten met parlementariërs die zich hier mee bezighouden in Kamer en Senaat.

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s