Oliveiro

De Braziliaanse Senaat keurde met 41 stemmen tegen 16 de salarisverhoging goed van de ministers van het STF. Het gaat om een verhoging van R$ 33.000 naar R$ 39.000 (van 7.675 euro naar 9.090 euro, aan de actuele wisselkoers). De verhoging van meer dan 16% heeft een watervaleffect met een verhoging van het plafond van de publieke functionaliteit, en de automatisch daaraan gekoppelde verhogingen voor rechters, procurators en parlementairen. De totale impact wordt geschat op 6 miljard reais per jaar.

De goedkeuring van deze onfatsoenlijke verhoging is te danken aan Senaatsvoorzitter Eunício Oliveira die hiermee zijn politieke carrière afsluit, een schop onder het achterwerk gevend van de winnaar van de verkiezingen, Jair Bolsonaro die reeds verklaarde “dat het nu niet het moment was voor een dergelijke verhoging”.

Ricardo Ferraço (PSDB), de relator van deze kwestie in de Senaat, oordeelde negatief over de verhoging en wees op de economische crisis die Brazilië trof, wijzend op een “totaal gebrek aan verantwoordelijkheid” en een “laffe daad tegenover het Braziliaanse volk”. Senator Gleisi Hoffmann, voorzitster van de arbeiderspartij (PT) zei dat de salarisverhoging “ongepast is”, en een “belediging aan het volk dat lijdt onder een gebrek aan werkgelegenheid en een deftig inkomen”.

De politieke dinosaurussen Romero Juca (MDB) en Renan Calheiros (MDB) vonden dat de aanpassing de goede relatie tussen de wetgevende en gerechtelijke machten bevordert. Beiden drukten de hoop uit dat de voorzitter van het STF (Dias Toffoli) de betwiste woonvergoedingen van alle Braziliaanse rechters afschaft. Hierdoor zou de begroting van de gerechtelijke machten in evenwicht blijven. De goedkeuring in de Senaat moet nog ondertekend worden door president Michel Temer, die mogelijk zijn veto kan stellen.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil