Augusto-Heleno

Reserve-generaal Augusto Heleno, door Jair Bolsonaro aangeduid als de toekomstige minister van landsverdediging, bevestigde gisteren dat de veranderingen al begonnen, dat het land faalt in de strijd tegen de misdaad, en dat er momenteel een zekere “inversie” bestaat in de discussie omtrent mensenrechten.

“Mensenrechten zijn er voor mensen die zich als dusdanig gedragen. Deze perceptie ontbreekt vaak in de vaststellingen. Wij falen in de strijd tegen de misdaad”, aldus de generaal in een interview bij Radio Eldorado. Hij verklaarde ook dat er in Brazilië geen vooruitgang is in de vermindering van de strafbare leeftijd, noch in het beheersen van de georganiseerde misdaad. Hij vindt dat het thema van de mensenrechten bijzonder relevant is, maar niet dat er hiervoor een speciaal ministerie moet bestaan: “Het wijzigen van de structuur wijzigt niets aan het belang”.

Heleno zegt dat de strategie van de visie op het veiligheidsprobleem moet wijzigen. Over de militaire interventie in Rio de Janeiro: “De verkozen president moet hierover een beslissing nemen. Er zal hierover moeten gediscussieerd worden, een gesprek tussen de president en de verkozen gouverneur Wilson Witzel (deze laatste een voorstander van het inzetten van elite-sluipschutters tegen gewapende drugsdealers)”. Hij vindt dat door het inzetten van de federale troepen, de situatie een nationaal veiligheidsprobleem werd: “We kunnen niet toestaan dat het land afstevent op de omschrijving ‘narcoland’ – het grote aantal moorden in Brazilië, een land met de meeste crackgebruikers ter wereld, het tweede grootste land qua cocaïnegebruikers, de belangrijkste doorgang van drugs ter wereld – een reeks titels waar het volk niet trots kan op zijn. Het is absurd om dit als normaal te beschouwen. Het is een abnormale situatie die een abnormale aanpak vereist”.

De generaal vindt dat Brazilië een morele, ethische, economische en sociale crisis doormaakt, aan de rand van de afgrond verkeert, met een chaotische economie. Om hieruit te geraken, moeten de regeerders het goede voorbeeld geven, d.m.v. drie belangrijke pilaren: eerlijkheid, transparantie en strengheid.

Over zijn aanduiding als minister van landsverdediging zegt hij dat het een eer is, en een professionele realisatie, maar dat hij dit graag vooraf bevestigd wil zien via het Braziliaanse staatsblad: “Ik heb niet meer de leeftijd om datgene te koesteren wat mogelijk geen werkelijkheid wordt”. Hij voegde eraan toe dat het ministerie een goede structuur heeft en weinig of niet te lijden had onder de recente regeringen die hij als “catastrofaal” omschrijft. Volgens de generaal was de partij-politiek niet in staat om de werking van het ministerie te beïnvloeden. Over de uitdagingen van de nieuwe minister van landsverdediging zei hij dat de integratie van de verschillende strijdkrachten moet verhoogd worden, en dat de beschikbare begroting moet verdedigd worden, rekening houdend met de budgettaire mogelijkheden.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil