Haddad-Verde-Amarela

Een fabrikant is vertrouwd met het idee dat een nieuwe verpakking de verkoop van zijn product kan bevorderen. Ook de arbeiderspartij kent het truukje en besloot het imago van hun kandidaat radicaal te wijzigen: van rood naar het geelgroen en blauw, de nationale kleuren van het land die overigens al lang gebruikt worden door zijn tegenstrever Bolsonaro.

Maandag 8 oktober, de dag na de eerste kiesronde, trok Haddad andermaal naar Curitiba, zoals hij dat gewoonlijk deed, telkens op maandag. Deze keer kreeg hij te horen van zijn mentor dat hij beter een tijdje wegbleef om zich te concentreren op zijn campagne, op weg naar de tweede en beslissende kiesronde. Het was Lula die wilde dat hij vanaf nu op eigen benen zou staan.

De gedaanteverwisseling kwam snel. De T-shirts met het opschrift “Lula livre” verdwenen als sneeuw voor de zon. Foto’s doken op met het leuke koppel Haddad en running mate Manuela D’Ávila, met een keurig kapsel en dito kledij. De Brazilianen kregen te horen dat voormalige partijbons en ex-minister José Dirceu geen plaats zou krijgen in Haddad’s regering. De rode kleur van de PT verdween: wie heimwee heeft moet nu maar een kilo rijpe tomaten kopen.

De uitslag van de eerste kiesronde, 46% voor Bolsonaro tegen 29% voor Haddad, leidde al heel snel tot de conclusie dat Haddad zich moest losmaken van de ex-president, inclusief het weglaten van de zo gekende PT-ster. Eindelijk drong het door tot de partijleiding dat de link met de naam Lula meer kiezers wegdreef dan aantrok.

Ook de propaganda werd aangepast. Teksten beginnen nu met “Ik ben geen ‘petista’, maar ik heb mijn dromen, zoals op pensioen kunnen gaan, een dertiende maand uitbetaald krijgen”, of “Ik ben geen ‘petista’, maar wel lid van de evangelische kerk. Ik heb geleerd dat ik mijn broeders en zusters moet respecteren, nu lijdend onder het straatgeweld”, of nog “Ik ben geen ‘petista’, maar wel een moeder. Ik wil mijn kinderen opvoeden met boeken, niet met wapens”. Alle teksten eindigen met “Daarom kies ik voor Haddad”.

Sommige punten van het PT-programma werden aangepast. Nu wordt er gesproken over een fiscale mini-hervorming. Of er wordt beweerd dat dat Haddad evenwichtiger is dan Bolsonaro. Deze laatste wordt overigens stevig onder vuur genomen, ook op de sociale media.

Bolsonaro laat zich niet onbetuigd en vecht terug met harde aanvallen op Lula en de PT, via de radio. Een van de uitspraken zegt dat Brazilië moet kiezen tussen twee wegen: links ofwel rechts. Links wordt ervan beschuldigd om de handel in cannabis vrij te geven en abortus toe te laten, in tegenstelling tot de mening van Bolsonaro hieromtrent. Ook het Lava Jato proces komt uitgebreid aan bod, evenals de vele bezoekjes aan de opgesloten ex-president in Curitiba. Bolsonaro schampt ook op het bezoek van Haddad, de dag na de eerste kiesronde: “Maar het liep slecht af, zo slecht dat de gevangene zelf liet weten dat hij Haddad niet meer wil zien”.

Bron