EleNao

In de jongste tien dagen werden er minstens 70 gevallen van agressie en bedreigingen genoteerd; vijftig van die gevallen waren op initiatief van Bolsonaro aanhangers. Vooral vrouwen en LGBT mensen vormden het doelwit.

Moa-do-KatendeDe haatmanifestaties werden geregistreerd in 18 deelstaten en in het federaal district. De frequentie van het aantal steeg opvallend na de eerste kiesronde, vorige zondag 7 oktober. ’s Anderendaags, maandag 8 oktober, kwam capoeira meester Moa do Katendê (foto) om het leven door 12 messteken, in een bar in Salvador. De agressie kwam er nadat hij er zijn voorkeur voor de PT duidelijk maakte. Zijn dood veroorzaakte erg veel commotie en opstand omdat hij erg bekend en geliefd was, en actief in de lokale cultuur. Op woensdag werd Bolsonaro aangesproken door journalisten over de daad van geweld; hij antwoordde: “Moet de vraag niet omgekeerd worden? Wie met een mes aangevallen werd, ben ik. Een kerel daar met mijn T-shirt, begaat een daad van geweld als deze, wat heb ik daarmee te maken? Het spijt me. Ik vraag aan de mensen om zich niet te bezondigen aan dergelijke geweldplegingen. Maar ik heb geen controle over de vele miljoenen die mij steunen. Het geweld kwam van de andere kant, het gebrek aan tolerantie. Ik ben daarvan het bewijs en – God zij dank – leef ik nog”.

Later publiceerde hij een bericht op Twitter dat hij de stemmen afwijst van mensen die geweld plegen, met het verzoek aan de autoriteiten om op te treden, niet alleen tegen dergelijke geweldplegers, maar ook tegen hen die haatpraat verspreiden via de sociale media. Hij liet ook weten dat hij tegen het nazisme is.

In Nova Iguaçu (Rio de Janeiro) werd zangeres Julyanna Barbosa, een transseksueel, aangevallen door straatverkopers die haar met de dood bedreigden: “Bolsonaro zal winnen en een komaf maken met jullie soort dat verdient om te sterven”. Barbosa werd nadien geslagen met een ijzeren staaf. Dit geval is een van de vijftien gevallen die onderzocht werden door de groep Arco-Íris de Cidadania die de LGBT gemeenschap beschermt en raad geeft om dergelijke gevallen van agressie te vermijden. De ernst en het vele aanvallen op hun leden leidden ertoe dat zij besloten om Fernando Haddad te steunen als presidentskandidaat, voor het eerst in 25 jaar van hun bestaan.

Gisteren verscheen er een foto op de sociale media van een vrouw die op haar huid een swastika gekerfd kreeg. De vrouw werd aangevallen door drie mannen in de zuidelijke stad Porto Alegre die het hakenkruis aanbrachten met een zakmes. De vrouw liep op straat met een T-shirt met daarop de hashtag #EleNão (#HijNiet).

De ‘Pernambucana” Érica Colaço gebruikte eveneens de sociale media om foto’s te tonen met merken van agressie. De vrouw werd aangevallen omdat ze rondliep met een T-shirt van Ciro Gomes, en met dezelfde hashtag #EleNão.

Bron

Foto: Facebook