ACM01

Jair Bolsonaro kreeg vandaag een forse duw in de rug door de steun die hem toegezegd werd door ACM Neto (DEM)*, burgemeester van Salvador (de hoofdstad van Bahia, een deelstaat in het noordoosten die vrijwel volledig onder controle is van de PT).

ACM Neto (foto boven): “Er bestaat geen ideaal, noch een perfect scenario. Maar het is een feit dat we voor een noodzakelijke keuze staan. Op dit moment, dat het Braziliaanse volk vernieuwing wenst, is de toekomst van het land het meeste gediend met de verkiezing van Jair Bolsonaro”.

De kersverse alliantie kan een flink aantal stemmen bijbrengen uit het noordoosten waar Haddad het beste scoorde in de eerste kiesronde. ACM Neto werd twee jaar geleden opnieuw verkozen als burgemeester en kan nog steeds rekenen op 74% van de goedkeuring van zijn beleid door de ‘soteropolitanos’ (inwoners van de miljoenenstad Salvador). ACM zegt dat hij bepaalde kritieken heeft op Bolsonaro en dat hij niet volkomen akkoord gaat met zijn ideologie, maar die verschillen zinken in het niets i.v.m. die van de arbeiderspartij PT. Hij vindt ook dat een overwinning van Bolsonaro de democratie niet in het gedrang brengt. De kandidatuur van Fernando Haddad daarentegen, beschouwt hij als een reïncarnatie van Lula, inclusief de fouten die in het veertien jaar lange beleid van de PT gemaakt werden. Zijn partij (DEM) besloot om neutraal te blijven, maar volgens ACM Neto wordt Bolsonaro door 90% van de partijleden gesteund.

PDT

De PDT van Ciro Gomes maakte inmiddels bekend dat ze Fernando Haddad “op een kritische manier zullen steunen”. Het besluit werd bekendgemaakt middels een nota, uitgegeven door de partijleiding. Partijvoorzitter Carlos Lupi bevestigde eerder deze week dat Ciro Gomes zeker niet samen met Haddad op een podium zal klimmen.

*De centrum-rechtse partij DEM is eigenlijk ontstaan uit de fundamenten van Arena (Aliança Renovadora Nacional), ten tijde van de Braziliaanse dictatuur, tussen 1966 en 1979. Arena werd PDS (Partido Democrático Social) in 1980; nadien kwam er een samensmelting met FL (Frente Liberal) en PFL (Partido da Frente Liberal), uiteindelijk resulterend in DEM (Democratas) in 2007.

Ten tijde van de regeringen van de PT (13 jaar lang, o.l.v. Lula en nadien Dilma Rousseff) verbleef DEM in de uithoeken van de oppositie. Voordien, in 1989, hadden ze nog 105 volksvertegenwoordigers maar dat aantal zakte tot 21 in 2014. Vandaag zijn er dat 30. De partij heeft geen enkele verkozene als gouverneur. Het enige DEM-lid met relevantie (naast kamervoorzitter Rodrigo Maia) is de burgemeester van Salvador ACM Neto, kleinzoon van de legendarische oligarch Antônio Carlos Magalhães. Neto (39) zit in zijn 2de ambtstermijn als burgemeester en is erg populair, niet in het minst door zijn dynamische aanpak met betrekking tot de renovatie van de oude havenstad Salvador.

Foto: Fotos Públicas - Valter Pontes - Secom