Bolsonaro-Voto-RJ-T-Rego-Ab

Met 46% tegen 29% voor Fernando Haddad zorgt Jair Bolsonaro voor een bevestiging van de conservatieve golf en het anti-PT gevoel dat Brazilië overstroomde bij de eerste kiesronde. De klassieke tweestrijd tussen de PT en de PSDB behoort tot het verleden. In het parlement werden een flinke reeks oude politieke iconen definitief aan de kant gezet. De Braziliaanse kiezer stak het vuur aan de lont. Op 28 oktober kennen we de volledige afloop.

De oude politiek viel in diggelen. Enkele mummies wisten zich nog te redden: Renan Calheiros, Jader Barbalho, Ciro Nogueira, Eduardo Braga. Gingen onderuit om hun plaats in de geschiedenisboeken in te nemen, of haalden het niet als nieuwkomer:

Eunício Oliveira (MDB-CE); Romero Jucá (MDB-RR); Beto Richa (PSDB-PR); Marconi Perillo (PSDB-GO); Roberto Requião (MDB-PR); Lindbergh Farias (PT-RJ); Jorge Viana (PT-AC), Delcidio do Amaral (PTC-MS); Marco Antonio Cabral (MDB-RJ), zoon van de opgesloten ex-gouverneur Sergio Cabral; Daniele Cunha (MDB-RJ), dochter van de opgesloten ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha; Cristiane Brasil (PTB-RJ), dochter van Roberto Jefferson, de deputado die het vuur aan de lont stak van het ‘mensalão’ schandaal; Lúcio Vieira Lima (MDB-BA), broer van de opgesloten ex-minister Geddel Vieira Lima; Leonardo Picciani (MDB-RJ), zoon van Jorge Picciani, ex-voorzitter gemeenteraad Rio de Janeiro, nu onder huisarrest; Dilma Rousseff (PT-MG); Fernando Pimentel (PT-MG); Vanessa Grazziotin (PCdoB-AM); Roseana Sarney (MDB-MA); Sarney Filho (MDB-MA); Edison Lobão (MDB-MA); Paulo Skaf (SP), Benedito de Lira (PP-AL); André Moura (PSC-SE); Valdir Raupp (MDB-RO); Cassio Cunha Lima (PSDB-PB); Garibaldi Alves Filho (MDB-RN); Wadih Damous (PT-RJ); Marconi Perillo (PSDB-GO); Cesar Maia (DEM-RJ); Eduardo Suplicy (PT-SP).

En hiermee uitte de kiezer zijn misprijzen over de oude politiek, en alles en iedereen die op een of andere manier betrokken is met het Lava Jato onderzoek. Het resultaat voor de Senaat kan vertaald worden als een boodschap, een afwijzing van velen die er een mandaat hadden. Ex-senator Aécio Neves (PSDB) werd nipt herverkozen als gewone volksvertegenwoordiger.

De uitdaging van de PT

De partij, zoals ze tot nog toe bestond, zal zich moeten herpakken indien ze de democratie willen redden, zoals ze zelf verklaren. En dat kan via de tweede kans op 28 oktober. De mislukking van Michel Temer en de verwikkelingen van rechts Brazilië in de Lava Jato affaire zorgden ervoor dat de PT en Haddad meekunnen naar de tweede kiesronde. Het is hun ultieme kans om de crisis aan te pakken, veroorzaakt door het catastrofaal economische beleid van Dilma Rousseff. De eerste stap zal erin bestaan om de verantwoordelijkheid hiervoor, op zich te nemen.

Het programma van de eerste kiesronde mag nu ingeruild worden voor de constructie van een democratisch front. En dat front mag zijn kop niet in het zand steken voor een fiscale hervorming, verbeteren en bijsturen van de maatregelen die genomen werden door de regering Temer. Met de grondwet mag niet gesold worden. Een controle van de media en andere onzin die bepaalde partijbonzen in het programma stopten als wraak voor de afzetting van Dilma, zal best geschrapt worden. De PT kan enkel het vertrouwen van de bevolking terugwinnen indien ze hun economische en politieke verantwoordelijkheid opnemen. De partij krijgt een tweede kans, maar ook de laatste. Indien Bolsonaro overwint, dan kan de lagere sociale klasse het wel schudden voor een tijdje.

Haddad kan de gezonde principes van de PT verdedigen, maar dan moet hem de nodige ruimte gegeven worden om zichzelf te kunnen zijn. Het sprookje van de stemmenoverdracht van de armen onder de vleugels van Lula, is voorbij. Indien de PT een democratisch front wil vormen met centrumpartijen, dan zullen ze best ophouden met het verdedigen van dictator Nicolas Maduro uit buurland Venezuela, en met domme uitspraken te doen over het Lava Jato onderzoek.

Bron

Foto boven: Jair Bolsonaro trekt naar de stembus

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil