Fernando-Jair

Naast de parlementair vooruitzichten, besproken in het vorige stukje bij Brazilië Nieuws, gaat de aandacht van politieke waarnemers alvast naar de mogelijke afspraken tussen de vele partijen, na de eerste verkiezingsronde op 7 oktober. De ploegen rond Fernando Haddad (PT) en Jair Bolsonaro (PSL) kijken nu al in de achteruitkijkspiegel naar de andere partijen en bestuderen hoe ze de (nu nog) rivalen kunnen overtuigen om in hun boot te stappen na de eerste ronde.

Bolsonaro en Haddad, respectievelijk met 27 en 21% van de stemintenties, staan alvast met één voet in de tweede verkiezingsronde. Op dit moment gaat het er vooralsnog om de behaalde resultaten te behouden, en om de dialoog met de anderen meteen op 8 oktober op te starten. Hier en daar wordt er echter al gepraat. De gesprekken tussen de regering van Michel Temer en het campagneteam van Bolsonaro zijn frequent in de jongste dagen, ook tussen kandidaat vicepresident Hamilton Mourão, economische raadgever Paulo Guedes, en Hussein Kalout, de speciale secretaris voor strategische onderwerpen van de regering. Er wordt ook al gepraat met afgevaardigden van de partij Novo, ook al wordt dat ontkend door hun kandidaat João Amoêdo.

Medeoprichter van Novo en nu kandidaat volksvertegenwoordiger voor de PSC, de ingenieur Roberto Motta, verdedigt via de sociale media dat de kiezers zouden stemmen op Bolsonaro in de tweede ronde: “Onze vrijheid zou nauwelijks drie maanden standhouden in een regering o.l.v. Haddad. De terugkeer van de PT betekent het institutionaliseren van de haat, een explosie van de misdaadcijfers en een massale emigratie”, zo argumenteert hij.

Aan de linkerzijde is de mogelijkheid van een akkoord tussen Guilherme Boulos (PSOL) en de PT erg waarschijnlijk, zeker als Bolsonaro de tegenstander is. De partijleiding van de PSOL geeft toe dat er een grote kans is dat zij Haddad zullen steunen in een tweede ronde, een logische gang van zaken gezien de goede relatie tussen Boulos en ex-president Lula.

De belangrijkste uitdaging van de PT bestaat erin om de steun te bekomen van Ciro Gomes (PDT), momenteel op de derde plaats in de peilingen. Gomes ontkende die mogelijkheid tijdens een interview met radio CBN, op 19 september l.l.: “Geen haar op mijn kop die daaraan denkt”. Toch is het niet uitgesloten dat beide partijen samenwerken, maar dan meer uitgaande van de PDT dan van hun kandidaat Ciro Gomes.

Hoe het ook zij, indien het duel tussen Haddad en Bolsonaro bevestigd wordt, dan gaan hun partijen zeker praten met de andere kandidaten die, na hen, het meeste stemmen haalden in de eerste ronde, geen eenvoudige opdracht.

Van Marina Silva en Geraldo Alckmin wordt verwacht dat zij de neutraliteit gaan prediken. Marina viel de PT aan en betaalde al een hoge prijs voor haar steun aan de PSDB bij de verkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Fernando Henrique Cardoso (FHC – PSDB) sprak al over een eventuele samenwerking met de PT, maar de neutraliteit zal wellicht nodig zijn om allianties tussen zijn partij en anderen te vrijwaren van conflicten.

Solidariedade, gelinkt aan vakbonden, zal de PT steunen. De vele evangelische leden van de PRB kunnen zorgen voor een steun aan Bolsonaro.

Zowel de PT als de PSL lonken naar een samenwerking met de andere ‘centrão’ partijen (PR, PP, DEM en PRB). De partijbonzen van de PP en de PR neigen meer naar Lula, maar de basis van beide partijen geven dan weer de voorkeur aan Bolsonaro. Ook de democraten van DEM zijn verdeeld. De rivaliteit tussen de partij, pró-Bolsonaro, en partijvoorzitter ACM Neto, trouw aan Geraldo Alckmin, kan de balans doen overslaan in het voordeel van de ex-kapitein.

De steun van de MDB aan de leider in de peilingen zal belangrijk zijn om de partijstructuur in evenwicht te houden. Anderzijds is het niet uitgesloten dat Bolsonaro Temer en regeringspartijen zal blijven aanvallen, iets wat Geraldo Alckmin eveneens deed.

In werkelijkheid zou een grote kristallen bol op dit moment niet volstaan om voorspellingen te doen met enige zekerheid. Vijfendertig politieke partijen is echt wel wat veel van het goede.

Bron

Foto: YouTube