Dolares

De federale politie opent een onderzoek om te weten met wie het gezelschap uit Equatoriaal-Guinea een afspraak had gepland, tijdens hun verblijf in Brazilië. Bij hun aankomst in de internationale luchthaven van Viracopos (Campinas – São Paulo) werden er twee koffers in beslag genomen, eentje met peperdure uurwerken en juwelen voor een totale waarde aan 3,5 miljoen dollar, en de tweede gevuld met cash geld: 1,4 miljoen dollar en 55.000 reais (foto boven). De koffers waren niet diplomatisch verzegeld. De delegatie uit het Afrikaanse land was samengesteld uit vicepresident Teodoro Obiang Mang en tien andere personen.

Het groepje landde vorige vrijdagnamiddag en reisde gisterenmorgen door naar Singapore, zonder de in beslag genomen koffers. De Receita Federal (ministerie van financiën) startte een administratief proces op, waarbij de in beslag genomen juwelen en uurwerken mogelijk geveild worden. Een inspecteur van de fiscus legde uit aan de federale politie dat de inzittenden van het vliegtuig gewaarschuwd werden dat ze het land niet binnen mochten zonder dat de inhoud van de koffers geïnspecteerd werden. Twee mannen uit het gezelschap verklaarden dat het ging om persoonlijke bezittingen van de vicepresident en dat zij daarom meenden dat een inspectie niet nodig was.

Teodorin

Teodoro Obiang*, gekend als Teodorin, is de oudste zoon van dictator Teodoro Mbasogo die het land al 39 jaar onder de knoet houdt. Ongeveer 76% van de bevolking leeft er in pure armoede. Geen enkele andere Afrikaanse leider hield het zolang vol. Teodorin was in 2015 in Brazilië waar hij vanuit de ‘camarote’ (Vip-ruimte) het defilé bijwoonde van de sambaschool Beija-Flor die een eerbetoon brachten aan Equatoriaal-Guinea. Dat defilé kostte 10 miljoen reais maar het is nooit duidelijk geworden wie de kosten dekte. Farid Abraão David, voorzitter van de sambaschool, zei dat zij geholpen werden door Braziliaanse bedrijven, maar vermeldde geen namen.

Lula-Teodoro-R-Stuckert

Teodorin heeft eerder al connecties gehad met ex-president Lula. De 14de fase van het Lava Jato onderzoek, opgestart in juni van 2015, toont de relatie aan tussen Lula en kaderleden van het bedrijf OAS, en zijn verondersteld lobbywerk ten voordele van Braziliaanse bedrijven, actief in verschillende landen van Afrika en Latijns-Amerika, waaronder ook bedrijven in Equatoriaal-Guinea. Lula, die goed kon opschieten met de Afrikaanse dictator, onderhandelde rechtstreeks met hem. Teodoro Mbasogo zou hierbij steun gevraagd hebben aan Lula omwille van de problemen van zijn zoon die door de Fransen onderzocht werd voor corruptie.

*Teodorin Obiang, die getrouwd is met een voormalige Miss Denemarken, stond in januari 2017 bij verstek terecht voor een Franse rechtbank op beschuldiging van misbruik van publieke gelden, corruptie en het witwassen van oneerlijk verkregen rijkdommen. Het proces tegen de zoon van de president, die een fortuin zou hebben vergaard als minister van land- en bosbouw in het Afrikaanse land, is het gevolg van een campagne van Sherpa en Transparency International, twee organisaties die strijden tegen wereldwijde corruptie. Equatoriaal-Guinea probeerde het proces tegen te houden met een beroep op de immuniteit van Obiang, die in 2016 door zijn vader was benoemd tot vicepresident. In september 2011 had de Franse justitie al negen luxueuze auto’s van Obiang Jr. in beslag genomen wegens frauduleuze praktijken met overheidsgeld en witwassen. De Fransen ontdekten bij dat onderzoek ook dat Teodorin verscheidene eigendommen bezit in Brazilië, voor een totale waarde van 200 miljoen dollar.

Foto's: Policia Federal Div. - Fotos Públicas - Ricardo Stuckert