Farra

De avond en nacht van 14 september 2009 zal in het geheugen van sommige gegrift blijven als de “Farra dos Guardanapos”, vrij vertaald het “servetten feest”, in werkelijkheid een haast onvoorstelbare braspartij in een van de duurste etablissementen op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. Het feestvarken was niemand minder dan de toenmalige gouverneur van Rio de Janeiro Sérgio Cabral, in het gezelschap van zowat 150 genodigden waaronder een flink aantal zwaargewichten uit de kringen die hem destijds omringden, secretarissen, zakenlui en andere Vip’s. Een van hen was Eduardo Paes, burgemeester van Rio. Sérgio Cabral was in Parijs om een Légion D’Honneur in ontvangst te nemen, een van de hoogste en belangrijkste Franse onderscheidingen.

Farra-Guardanapos-LivroHet evenement vond plaats op het hoogtepunt van een administratie die op zijn gemakje afstevende naar een herverkiezing het jaar nadien, en zelfs naar hogere vluchten in de toekomst. Cabral werd immers getipt als toekomstige vicepresident van Dilma Rousseff, ooit misschien wel helemaal de top bereikend, als president van de republiek. De gouverneur werd op het feest aangesproken door de aanwezigen als “Mr. President”, aldus staat te lezen in een boek dat net verscheen bij de uitgeverij “Máquina dos Livros” met als titel “A Farra dos Guardanapos – o Último baile da Era Cabral” (het feest van de servetten – het laatste bal van het tijdperk Cabral). De auteur is Sílvio Barsetti, een journalist. Het boek brengt erg veel details over de braspartij, inclusief de beschamende dans van enkele van de meest invloedrijke en machtigste mensen van Rio de Janeiro, met een servet op hun kop, tot groot afgrijzen van de aanwezige kelners en maitres. De schrijver heeft het dan ook over een episode die een totaal gebrek vertoont aan solidariteit met de kiezers van de gouverneur, en die van gans Brazilië.

Het extravagante feest werd gekenmerkt door het ledigen van meer dan 300 peperdure flessen wijn, champagne, exclusieve gerechten, ingehuurde muzikanten en zelfs het optreden van een goochelaar. Prijskaartje: R$ 1,5 miljoen. Cabral verklaarde de dag nadien: “Mocht ik nu een bloed examen ondergaan, ik zou minstens drie flessen Barca Velha en Moët & Chandon kunnen vullen”. Naast de vele details bevat het boek ook een fotogalerij. Die foto’s kwamen later in handen van Cabral’s tegenstrever, Anthony Garotinho (nu eveneens ex-gouverneur) die ze aan het licht bracht via zijn persoonlijke blog.

Een aantal van de aanwezigen op de party zit momenteel in de cel, veroordeeld wegens corruptie. De ex-gouverneur werd reeds veroordeeld tot meer dan 100 jaren opsluiting en kijkt tegen 13 andere processen aan.

Wie belangstelling heeft voor het boek, klik hier.