Manuela-Fernando

Brazilië Nieuws brengt u vandaag de vertaling van een opiniestuk, geschreven door socioloog Luiz Alberto Gomes de Souza, (o.m.) gepubliceerd op de linkse website Carta Maior. De titel luidt: “Een aanslag die het politieke panorama kan wijzigen en het koppig spel van Lula die kandidaat wil blijven tot aan het einde van de termijn op 11 september”.

Ik begin met het tweede deel. De gedeeltelijke publicatie van de jongste Ibope peiling (van 5 september) was een schandalige manipulatie. Het Jornal Nacional (O Globo) maakte slechts een deel van de uitslagen bekend, in een scenario zonder Lula. Fernando Haddad behaalt de vijfde plaats, met 6%, tegen de 22% van Bolsonaro. Wat niet gezegd werd is dat 22% van de Lula-stemmers reeds bereid zijn om hun stem over te hevelen naar Haddad. Indien dat correct is, dan haalt Haddad nu al gelijkspel met Bolsonaro.

Op het moment dat de kandidatuur van Haddad gelanceerd wordt, met expliciete steun van Lula, zal hij onmiddellijk stijgen in de peilingen. Daarom is de houding van Lula, deze beslissing tegenhoudend tot 11 september, een stijfhoofdig spel gebaseerd op de hardnekkigheid om zijn eigen kandidatuur zolang mogelijk te laten aanslepen, gokkend op het indienen van beroepen die a priori geweigerd worden. Hierin vertoont de PT een onbegrijpelijke onderdanigheid aan hun leider. Het ganse proces kwam tot stand in een gesloten circuit, tijdens lange gesprekken, in de cel, tussen Lula en Haddad. We kunnen ons het ongeduld van Haddad voorstellen, tegenover een vastgeplakte Lula, voorrang gevend aan zijn eigen kandidatuur in plaats van de dringende noden in een proces met telkens kortere termijnen.

En dan gebeurt er iets onverwachts, iets wat het panorama van de verkiezingen totaal kan wijzigen. Jair Bolsonaro, weddend op een harde aanpak, werd een slachtoffer in de straten van Juiz de Fora van een gewelddaad, die hij in zekere zin zelf voedde. Het hoeft niet te verwonderen dat dit de steun aan hem aanzienlijk zal verhogen in de komende dagen, boven de 22% die hij haalde in de meest recente peiling. Dat kan zich vertalen in een vloed van stemmen, door het emotionele karakter van de zaak. Anderzijds mag niet vergeten worden dat hij ook de kandidaat is die het hoogste percentage haalt inzake afwijzingen.

Bolsonaro zal minstens een week in het hospitaal verblijven, daarna moet hij thuis uitrusten. Welke gevolgen dit met zich meebrengt voor de campagne, zullen we pas in de nabije toekomst kunnen inschatten. Zal hij zijn directe afwezigheid invullen met sterke en herhalende beelden van de aanslag? De reacties van zijn aanhangers zijn vooralsnog onvoorspelbaar, maar alles wijst naar een verhoging van zijn populariteit, ondanks zijn afwezigheid in de debatten.

Wat zich nu opdringt, is een ferme en snelle beslissing van de PT, met de onmiddellijke lancering van Haddad als presidentskandidaat, en Manuela D’Ávila als kandidaat vicepresident, met expliciete steun van Lula. En wanneer ik zeg onmiddellijk, dan bedoel ik in de komende uren, zonder te wachten op 11 september. Eenmaal geregistreerd als dusdanig, kan het duo al verschijnen in de volgende peilingen.

Het panorama, vooralsnog erg onzeker, kan radicaal wijzigen, met een mogelijke stijging van de populariteit van Haddad en Bolsonaro, zich verwijderend van de andere kandidaten. Tenzij het machtsysteem met zijn krachtige communicatiemiddelen, op een van hen wil wedden. Alckmin blijft rondjes draaien, Marina kan haar fragiliteit niet verstoppen. Zal Ciro Gomes erin slagen om zichzelf te verkopen als een goede administrator?

Een botsing tussen Haddad en Bolsonaro lijkt meer waarschijnlijk. Zal een van hen erin slagen om te winnen in de eerste kiesronde? Moeilijk, maar niet onmogelijk. Bespaar ons Bolsonaro. We hopen op een gunstige wind voor Haddad. Zal de steun van het gewone volk en de status als erfgenaam van Lula erin slagen om de afwijzing en vooroordelen van de media en de rancuneuze elite te compenseren in een tweede ronde?

Deze polarisatie doet geen goed aan de democratie, maar ze is wellicht onvermijdelijk. Na de verkiezingen is het misschien tijd voor een broodnodig nationaal-, populair- en democratisch front, dit om terug samen te gaan zitten en om alle burgers te laten deelnemen. Hiervoor moeten de verkiezingen ook een beter parlement opleveren dan het vorige. Stemmen voor een president is belangrijk, maar minstens even belangrijk is, met de nodige voorzichtigheid, kiezen voor volksvertegenwoordigers, gouverneurs en senators.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert