Bolsocama

Uiteraard reageert zowat iedereen afkeurend op de aanslag waardoor presidentskandidaat Jair Bolsonaro gisteren getroffen werd, te midden van een enthousiaste menigte in de stad Juiz de Fora, Minas Gerais. Het kogelvrije vest dat hij droeg onder zijn T-shirt, kon niet verhinderen dat de dader hem trof in de buikstreek, met een groot mes. De nabijheid van het hospitaal Santa Casa (op 2km van de plaats van de aanslag) heeft zeker bijgedragen tot een snelle behandeling en zelfs het redden van zijn leven, aldus werd inmiddels bevestigd door de verantwoordelijke arts. Vandaag besloot de familie om hem te laten overbrengen naar het bekende hospitaal Albert Einstein, in São Paulo. Naar verwachting zal het minstens tien dagen duren vooraleer hij, op een of andere manier weer zal kunnen deelnemen aan de campagne. Dagelijkse optochten, omringd door grote menigtes worden hierbij uitgesloten.

Tegenstrevers Alckmin, Marina Silva, Ciro Gomes e.v.a. politici, incl. president Michel Temer verklaarden hun solidariteit, keuren alle geweld af en wensen hem een spoedig herstel. Dilma Rousseff, op bezoek bij Lula in Curitiba, was wat scherper en verklaarde bij het buitenkomen na het vernemen van het nieuws: “Ik betreur dit heel erg. Anderzijds, dergelijke houdingen zijn het gevolg van het incentiveren van de haat. Je mag niet zeggen dat je mensen gaat doden, zeker niet als presidentskandidaat”. De uitspraak werd haar niet in dank afgenomen en zelfs afgekeurd in eigen PT kringen waar men van mening is dat de partij zich op dit moment enkel solidair moet verklaren, zonder meer. Het wordt niet gezegd maar men is er zich heel goed van bewust dat ook de PT & aanhang al eens opriep tot geweld. Bovendien is het duidelijk dat de dader tot het linkse kamp behoort.

Gleisi Hoffmann verklaarde ooit: “Als men Lula oppakt, dan gaan er doden vallen”. Een uitspraak van Lula: “Als het nodig is haal ik er het leger van Stedile erbij”, en, “Ik zal de verkiezingen winnen door stemmen en door herrie te schoppen”. Vakbondsleider Vagner Freitas (CUT) verklaarde (in 2015) in het bijzijn van Dilma: “Als ze proberen om u (Dilma) om te werpen, dan moeten we de allemaal de straat op met een pistool in onze handen”.

Bolsodader
De dader van de aanslag, Adélio Bispo de Oliveira – Foto: Polícia Militar Minas Gerais

Uiteraard zal, zo gauw de eerste impact van deze aanslag voorbij is, gesproken worden in de zin van “Men oogst wat men zaait”, en soortgelijke uitspraken.

Toch ziet het ernaar uit dat de aanslag de ‘Trump of the tropics’, zoals hij wel wordt getypeerd, flink in de kaart zal spelen. Bolsonaro afficheert zich als de sterke man die wel eens een einde zal maken aan de corruptie en de misdaad in het land. Die boodschap valt goed bij veel Brazilianen die de corruptie en het geweld – ieder jaar zijn er rond 60 duizend moorden – zat zijn. De aanslag wekt de solidariteit op van deze kiezers en zal de weerstand van anderen aanzienlijk verminderen. Hij is nu een slachtoffer, en vormt, samen met Lula een extreem duo dat de verkiezingen gaat bepalen: de ene vanuit de cel, de andere vanop zijn ziekbed (foto boven). Het kan nauwelijks extravaganter.

Bij de rivalen is het vooral Geraldo Alckmin die hierdoor klappen krijgt. De ‘tucano’ baseerde zijn campagne tot nog toe voor een groot deel op aanvallen tegen Bolsonaro, maar daar zal hij nu, op zijn minst voor een tijdje, afstand van moeten nemen.

Vanaf maandag gaan de onderzoekers van Datafolha weer de straat op. Hun bevindingen zullen snel publiek gemaakt worden waarbij enige betekenisvolle wijzigingen in de uitslag niet onmogelijk zijn.

Foto's: Twitter - PMMG