Lula-Pernam-Gomes

Presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT) begint hardere stellingen in te nemen over zijn tegenstrevers. Op bezoek in São Paulo gisteren, gaf hij negatieve commentaren op Geraldo Alckmin (PSDB), Henrique Meireles (MDB) en João Amoêdo (Novo).

De MDB kreeg meer vegen uit de pan dan de anderen. Iemand vroeg of hij een eventuele steun van de MDB zou aanvaarden indien hij verkozen wordt. Gomes antwoordde: “Geen kwestie van. Mijn regering zal ervoor zorgen dat bandieten en dieven op de loop gaan, in de richting van de gevangenispoort”.

Hij associeerde Geraldo Alckmin en Henrique Meireles met de MDB: “Het electoraat dat Temer steunt, is verdeeld tussen Alckmin en Meireles. Wie de ideeën van Temer gunstig gestemd is, kiest voor een van die twee. Ik stond altijd rechtlijnig tegenover hem, tegen zijn hervormingen ten nadele van het volk, ten nadele van de armen. Ik kom met populaire voorstellen”, zo klonk het.

Zonder de naam van Amoêdo te vernoemen, verwees hij naar het aangegeven patrimonium van de Novo-kandidaat, t.b.v. 425 miljoen reais: “Er zijn kandidaten die een fortuin bezitten van R$ 425 miljoen, bijna een half miljard, en leven van een inkomen tot op de helft van dat bedrag. En dan maar kwaadspreken over onze overheid. Deze kameraad zorgt ervoor dat de werklozen van dit land opdraaien voor de intresten waarmee hij zijn privé-jet betaalt”.

De aanvallen op tegenstanders zullen verhogen in de komende dagen via een actie op de sociale media waarin hij de anderen ervan zal beschuldigen om zijn ideeën te kopiëren. Een van die ideeën bestaat erin dat hij de wanbetalers van de zwarte lijst zou halen, van de SPC (kredietregistratiebureau). Het gaat om een totaal van 63 miljoen Brazilianen. De PT publiceerde een gelijkaardig idee op de sociale media, maar trok het later terug in. De campagne zal ook zeggen dat Ciro Gomes al decennia lang voorstander is van een IVA (Imposto sobre Valor Agregado, een soort belasting op toegevoegde waarde). Alckmin komt nu met een gelijkaardig voorstel op de proppen. Een van de slogans die hierbij zal gebruikt worden, zegt: “Faça como os outros candidatos: Siga o Ciro” (doe hetzelfde als de andere kandidaten doen: volg Ciro).

Ibope

De nieuwste peiling van het instituut Ibope toont inmiddels aan dat Lula minstens 50% haalt van de intentiestemmen in het noordoosten, het meeste in de deelstaat Piauí (65%). Verder: Maranhão (63%), Pernambuco (62%), Paraíba (57%), Ceará en Sergipe (56%), Bahia (53%), Alagoas en Rio Grande do Norte (53%). Het laagste scoort hij in de zuidelijke staat Santa Catarina (20%).

Tegenstrever Bolsonaro doet het goed in Roraima (38%), Acre (35%) en in het Distríto Federal (30%). Hij scoort dan weer het slechts in Piauí en Sergipe (8%).

Hongerstaking beëindigd

De militanten van de landloze beweging die enkele weken geleden een hongerstaking begonnen in de hoofdstad Brasília, beëindigden hun actie vorige zaterdag (25), na 26 dagen vasten. De stakers leggen uit dat ze “hun doel bereikten”. João Pedro Stédile, leider van de beweging, legde dat doel uit aan het begin van de actie.

“Er liggen twee beroepen te wachten op een oordeel – een ADC, ingediend door de PCdoB, met de vraag of een persoon kan opgesloten worden vooraleer alle mogelijke beroepen beoordeeld werden; en een tweede beroep, ingediend door de orde van advocaten, over de geldigheid van de veronderstelling dat iemand onschuldig is tot dat er een oordeel komt van de laatste mogelijke instantie. Het volstaat om deze twee kwesties voor te leggen aan het voltallige hof van het STF om een einde te maken aan de hongerstaking”, aldus Stédile.

De manifestanten werden tijdens hun actie ontvangen door twee van de elf opperrechters: Ricardo Lewandowski en Rosa Weber. Ze mochten ook even binnen op de kabinetten van Luís Roberto Barroso en Gilmar Mendes. Op 15 augustus liet de arbeiderspartij Lula officieel registreren als presidentskandidaat, ook al zit hij in de gevangenis en zal hij waarschijnlijk niet mogen deelnemen omdat hij door zijn veroordeling onder de wet Ficha Limpa valt. Desondanks blijft de PT aandringen op zijn kandidatuur en verkeert vervanger Fernando Haddad hierdoor in de onmogelijkheid om deel te nemen aan debatten tussen de kandidaten. De tijd dringt, maar de partij, en ook Lula zijn geanimeerd door de hoge cijfers die hij haalt in de peilingen. De meningen over die hoge cijfers zijn verdeeld, maar het is erg onwaarschijnlijk dat de hongerstaking daar iets mee te maken had.

Mário Simas Filho, hoofd van de redactie bij het tijdschrift Istoé, schrijft dat hij gesprekken had met ervaren politieke waarnemers, maar dat geen enkele van hen een redelijke uitleg had voor die hoge percentages.

Lucas Vasques van het tijdschrift Forum raadpleegde ook enkele van die waarnemers en die hadden wel een uitleg, met name de zucht van de kiezer naar een terugkeer van de “goeie ouwe tijd”. Die “goeie ouwe tijd” wordt sterk geassocieerd met de twee eerste mandaten van Lula, toen Brazilië de aandacht trok van de ganse wereld door zijn economische vooruitgang, vermindering van de armoede, kortom het leek erop dat het land eindelijk op weg was naar de toekomst.

De huidige politieke onzekerheid en economische moeilijkheden hebben een sterke invloed op de koers van de real. Iedereen zit af te wachten wat deze verkiezingen gaan opleveren, nog meer wat de uiteindelijke bestemming van Lula en de arbeiderspartij gaat worden.

Zelfs een kristallen bol brengt op dit moment geen raad.

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - André Carcalho - CNI